:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2017   12:05

0

179

Još 7.000 izbegličkih porodica čeka krov nad glavom

Gnjatovićeva je hiljaditi korisnik programa, rekao je Dačić i podsetio da je do sada više od 100 miliona evra opredeljeno za rešavanje stambenog pitanja izbeglica iz BIH i Hrvatske u Srbiji.

Od kako je početkom devedesetih godina izbegla iz Bosne i Hercegovine Milosava Gnjatović selila se sa porodicom 15 puta a u Pančevu je poslednje tri godine.Konačno dobila je svoju kuću od 60 tak kvadrata..

"Ova kuća nam zaista mnogo znači ,kako finansijski tako i psihički.Imamo troje dece i svaka selidba za njih je stres.Ovim putem bih pozvala sve izbeglice koje nisu rešile stambeno pitanje da se uključe u ovaj program“ rekla je za RTV Milosava Gnjatović

Ova kuća hiljadita je u okviru Regionalnog stambenog programa koji obuhvata Srbiju,Crnu Goru,Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku čiji je cilj trajno rešavanje stambenog problema izbeglih lica..Do sada je za tu namenu u Srbiji uloženo više od 100 miliona evra bespovratnih sredstava.

Ivica Dačić je tom prilikom izjavio da je juče bio sastanak Upravnog odbora tog regionalnog stambenog programa gde je opredeljeno još 19 miliona evra za rešavanje ovih pitranja. Naravno najveći donator je EU ali zajedno tu su i SAD ,Nemačka,Italija.Sve to prati i pomaže Misija OEBSA,UNHCR i Razvojna banka Saveta Evrope.“

Nikola Bizel šef sekcije u Delegaciji Evropske Unije u Srbiji tvrdi da je„ Evropska Unija od samog početka nastojala da radi na problemima izbegličkih porodica i u sledećih 2 godine mi ćemo donirati oko 40 miliona evra kako bi se rešili preostali problemi“

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov istakao je da je ovaj grad uz pomoć donatora u prethodnih 12 godina izbeglicama dodelio 164 nove stambene jedinice,11 seoskih kuća i više od 200 paketa građevinskog materijala.

“Realizovali smo i projekat ekonomskog osnaživanja izbegličkih porodica i porodica interno raseljenih lica i tu je uloženo oko 5 miliona za potrebe oko 17 porodica.Ukupno, mi smo u Pančevu realizovali za sve ove namene negde blizu 85 miliona dinara rekao je Pavlov.

Pančevo aktivno učestvuje u svim programima podrške izbeglicama i interno raseljenim licima a od 1991 godine u ovaj grad došlo ih je oko 12 hiljada.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva