:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2018   14:17

0

200

Jorgovanka Tabaković reizabrana za guvernera Narodne banke Srbije


Većinom glasova svih narodnih poslanika Narodna skupština je izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernerku Narodne banke Srbije.



Poslanici su izabrali i Željka Jovića za viceguvernera, za koga je glasalo 142 poslanika, dvoje je bilo uzdržano, a protiv niko.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Skupštini Srbije da funkciju guvernera Narodne banke Srbije i u narednom šestogodišnjem mandatu obavlja Jorgovanka Tabaković.



Vučić je u svom obrazloženju predloga naveo da je preporučuju ostvareni rezultati, pre svega u očuvanju makroekonomske stabilizacije u saradnji s Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama, uz punu koordinaciju monetarne i fiskalne politike.



Jorgovanka Tabaković je rodjena 21. marta 1960. godine u Vučitrnu. Gimnaziju je završila 1977. godine, a iste godine je upisala Ekonomski fakultet u Prištini. 



Diplomirala je kao student generacije 1981. godine, nakon čega je do 1989. radila kao profesor ekonomskih predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi u Prištini. Početkom 1992. prelazi u Prištinsku banku.



Magistrirala je 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a 2008. je podnela prijavu doktorske disertacije koju je odbranila maja 2011. godine.



Birana je za narodnog poslanika u šest saziva Narodne skupštine. Od marta 1998. do oktobra 2000. obavljala je funkciju ministra za ekonomiju i vlasničku transformaciju u Vladi Srbije.



Tabakovićeva je na čelu NBS od avgusta 2012. godine, u to vreme je bila potpredsednica Srpske napredne stranke, ali je posle preuzimanja dužnosti, u skladu sa Zakonom o NBS, prestala da obavlja stranačke funkcije.



Prema nedavno usvojenim izmenama Zakona o NBS, funkcioneri centralne banke se biraju najkasnije do isteka mandata prethodnog funkcionera, a najranije 120 dana pre isteka tog mandata, kako bi se obezbedio kontinuitet rada NBS.



Željko Jović je rodjen 1979. godine u Šapcu. Diplomirao je 2003. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Magistarske studije je završio 2010. godine, a doktorirao je 2017. godine. 



Od 2004. je bio zaposlen u poslovnim bankama, a od jula 2012. godine je zaposlen je u Narodnoj banci Srbije na poziciji zamenika generalnog direktora Sektora za kontrolu poslovanja banaka.   



Jović je prethodno bio direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama koja je ukinuta izmenama Zakona o NBS.


Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva