:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 17, 2018   12:05

0

179

Joksimović:Važno što je Srbija došla na samit u Sofiji


Jadranka Joksimović je, govoreći u Dnevniku RTS-a, istakla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio priliku da na prvom panelu u Sofiji govori odmah nakon predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, domaćina Bojka Borisova, predsednika EK Žan Kloda Junkera i predsednika EP Antonija Tajanija.



Nakon Vučića će, kaže, govoriti nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi što, napominje ministarka, dovoljno govori na koji način vide Srbiju u regionu.



Prema njenim rečima, glavna tema samita je povezivanje unutar regiona - energetsko, transportno, kulturno.



"To su teme od značaja za sve nas jer time postajemo konkurentniji kao region i postajemo funkcionalniji deo EU. Iako tema proširenja nije na dnevnom redu, to ne znači da se ne provlači kroz ovu tema povezivanja. Biće potpisano nekoliko sporazuma", istakla je Joksimovićeva.



Ministarka za evropske integracije napominje da je vrlo važna digitalna agenda jer, dodaje, nije dovoljno imati infrastukturnu povezanost već moramo da radimo na novim poslovima.



Navodi da je vrlo važno što Srbija prisustvuje samitu u Sofiji.



"Bilo je različitih interpretacija koji ne odražavaju realno stanje, i ono što Srbija radi kao vodeća zemlja. Dobro je da smo predstavili svoje reformske domete", ukazuje Joksimovićeva.



Lideri EU će ponoviti podršku evropskoj perspektivi u odnosu na pojedinačne zasluge, napominje ministarka bez portfelja.



Joksimovićeva očekuje da do kraja juna, odnosno do kraja bugarskog predsedavanja, bude održana još jedna međuvladina konferencija.



"Imamo spremnih pet pregovaračkih pozicija i volela bih da bar dva-tri poglavlja otvorimo. To pokazuje dinamiku, stabilnost, ali ne zavisi sve od nas. Juče je na primer glavna tema postala Italija gde ne može da se napravi vlada. Druge teme niču i javljaju se, zato je važno da fokus ostane na Zapadnom Balkanu", ističe ministarka.



Kada je reč o jučerašnjem susretu Vučića sa Federikom Mogerini i Hašimom Tačijem, ministarka napominje da je to bio "zaista kratak susret".



"Mogerini je iskoristila priliku da se susretene sa Vučićem, tu je bio i Tači, kratko su razmenili nekoliko rečenica. Poruka predsednika bila je da je Srbija spremna za dijalog uvek kada druga strana pokaže spremnost za kompromis", naglasila je Joksimovićeva.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva