:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Mart 19, 2018   12:05

0

185

Joksimović: ZSO ključ napretka


Bez obzira što budući sporazum Beograda i Prištine nema još sadržinu treba očekivati da će se nacrti tog sporazuma početi da se pojavljuju iz raznih izvora, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a Aleksandra Joksimović.



"Treba očekivati ubrzanje na iznalaženju rešenja na kome će insistirati pre svega Nemačka  sada kada je formirana nova vlada u toj zemlji, a i Amerika se sve aktivnije uključuje", kaže Joksimovićeva.



Tehnički dijalog uvek ima ograničeni domet, zbog čega je za rešenje ključan politički dogovor.



"U ovom trenutku jasno je da je region na prekretnici. Bez obzira što su teme iste radi se na učestalosti susreta kako bi došlo do pomaka u pregovorima. Tehnički dijalog uvek ima ograničeni domet i ključ je u političkom dogoovoru. Predsednik Vučić je politički jak u ovom trenutku za razliku od Tačija koji ima značajne probleme na unutrašnjem planu", smatra Joksimovićeva. 



Aleksandra Joksimović smatra da je Srbija mnogo odmakla u evropskim integracijama što treba da se potvrdi i u aprilskom izveštaju Evropske komisije kada se bude odlučivalo o otvaranju novih poglavlja.



"Što se Kosova tiče, postoje određene vrste značajnih pritisaka kao što je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine i demarkacija sa Crnom Gorom. Međutim, formiranje Zajednice srpskih opština ostaje ključ napretka", smatra Joksimovićeva.



Bez svake dileme reč je o teškim pregovorima koji se polako pomiču u pozitivnom smeru i u narednom periodu ćemo imati inteziviranje razgovora a svi činioci će izvršiti uticaj da do sporazuma i dođe, rekla je za RTS Aleksandra Joksimović.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva