:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2017   12:05

0

125

Joksimović: U Trstu očekujem korak napred za "Berlin plus"

U Trstu će se u sredu, okviru Berlinskog procesa, održati samit lidera EU i zemalja Zapdnog Balkana na kome se, rekla je Joksimović, osim koncenzusa o projektu "Berlin plus", može očekivati i promena strategije prema Zapadnom Balkanu u smeru koji će ići u korist regionu.

- Pre svega Nemačka smatra da treba da se promeni narativ, narativ koji će podići svest među građanima EU o neophodnosti članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU - rekla je ona, i podsetila na inicijativu "Berlin plus" ministra inostranih poslova Nemačke Zigmara Gabrijela da se osnuje fond koji bi pomogao u različitim infrastrukturnim projektima, IT sektoru, start-apovima i tome slično.

Kako kaže, čini se da se pravi jedna nova stategija odnosa između EU i Zapadnog Balkana, i da se sve više pojavljuje svest da bez njega u punopravnom čanstvu u EU teško da se može zamisliti zaokruživanje ukupnog projekta Evropske unije.

Ona je podsetila i da je do sada u okviru Berlinskog procesa definisano koji su to prioritetni projekti oko kojih postoji ukupna saglasnost regiona da bi ih trebalo realizovati.

- Jedan od njih je projekat koji se odnosi na otvaranje kancelarije za mlade, po ugledu na nekadašnji proces pomirenja između Francuske i Nemačke između drugog svetskog rata, kada se radilo na susretima i edukaciji mladih kako bi se zajednički sarađivalo, a koji je već zaživeo sa sedištem u Tirani - kaže ona.

S druge strane, prema njenim rečima, infrastrukturni projekti su veoma važni, i to upravo i pokazuje inicijativa "Berlin plus" sa nemačke strane.

- Upravo ta infrastrukturna tema je ključna - ističe Joksimović.

Pored Samita na najvišem nivoa lidera Zapadnog Balkana i EU, u Trstu će biti okupljen i civilni sektor iz zemalja Zapadnog Balkana koji će paralelno razgovarati o temama o kojima će razgovarati i lideri.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva