:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 21, 2018   12:05

0

199

Joksimović: Srbija će nastaviti politiku mira na KiM


Poseta predsednika Srbije pokrajini došla je u vrlo osetljivom trenutku nekoliko dana posle ubistva Olivera Ivanovića.


"Od svih aktera zavisi stabilizacija prilika. Veoma su važne poruke upućene i Albancima a to je da će Srbija nastaviti politiku mira. Srbija će činiti dalje poteze da se razreši ovo bezbednosno stanje ali i osigura bezbednost Srbima na KiM", rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a Aleksandra Joksimović.


Direktorka Centra za spoljnu politku kaže da joj se čini da se već oseća jedna vrsta relaksacije posle velikog uznemirenja zbog ubistva Olivera Ivanovića.


"Oliver je bio odmeren i umeren političar. Na žalost to otkrijemo uvek kasno. Njegova uloga je bila značajna na KiM i otišao je veliki borac za pravdu i pomirenje", rekla je Joksimovićeva.


Direktorka Centra za spoljnu politku očekuje i skorašnji nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.


Ni region nije bez izazova. Najveći je, čini se, pronalaženje rešenja za naziv Makedonije.


"Makedonija je prošla kroz ozbiljnu političku krizu prošle godine koja je rezrešena formiranjem vlade. Problemi koji su pred njom nisu zanemarljivi, tu pre svega vidim pitanje imena a to je problem koji je na stolu već 25 godina a koji blokira Makedoniju u evropskim i evroatlantskim inegracijama. Određene insitucije u Grčkoj se javljaju i negoduju ali očekujem da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na sve aktere da se do rešenja dođe", rekla je Joksimovićeva.


Istovremeno, Stejt department je objavio upozorenje na moguće terorističke napade u Bosni i Hercegovini.


"Moramo imati u vidu da statistika kaže da je po glavi stanovnika iz BiH i Kosova otišao najveći broj ljudi da se pridruži ID i da će se oni u nekom trenutku vraćati. Ali smatram da je ovo ipak region koji je manje ugrožen od drugih evropskiuh centara", zaključila je direktorka Centra za spoljnu politku.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva