:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2017   12:05

0

112

Joksimović: Otvaranje poglavlja dobra vest za Srbiju

"Nastavljamo evropske integracije, bićemo, nadam se, još efikasniji u budućnosti. Mislim da građani mogu da budu zadovoljni načinom na koji je Srbija predstavljana i kako je percipirana od strane EU kao odgovoran kandidat, odgovorna i ozbiljna država, a za to su zaslužni građani koji podržavaju evropski put Srbije", rekla je Joksimovićeva na konferenciji za novinare u Briselu posle međuvladine konferencije na kojoj su otvorena poglavlja 20 i 26.

Navela je da uvek može bolje, te da će u zavisnosti od brojnih okolnosti integracije nekad ići brže a nekad sporije, ali da otvaranje još dva poglavlja predstavlja solidnu dinamiku, koja daje dobar osnov da Srbija vidi da su njeni rezultati vrednovani, kao i da to pruža impuls za još intenzivniji rad na reformama u budućnosti.

Ministarka je rekla da su reforme veoma važne, a da ih Srbija sprovodi ne zato što to Brisel očekuje ili zato što želi da udovolji željama Brisela već zato što želi da unapredi društvo i usaglasi se i harmonizuje sa standardima života i rada u EU.

"EU je i dalje ipak u svetu najbolje mesto za život i rad i Srbija želi da u budućnosti pripada tom društvu", rekla je Joksimovićeva i dodala da reforme najpre treba da osete građani, a da se u pregovaračkom procesu manifestuju kroz otvaranje poglavlja.

Ministarka je rekla da je otvaranje poglavlja 20, koje se tiče preduzetništva i industrijske politike, veoma važno, te da ga građani i Vlada vide kao jedan od velikih i važnih potencijala za razvoj ukupne privrede i ekonomske situacije.

Navela je da će mala i srednja preduzeća i nova industrijska politika biti kičma srpske ekomonije, jačanja konkuretnosti srpske privede na evropskom tržištu, te da je zato veoma važno što je otvoreno poglavlje 20.

"Jačanje konkurentnosti, podsticaji malim i srednjim preduzećima, razvoj preduzetničkog duha, ekonomija zasnovana sve više na znanju i delom na digitalizaciji su stvari koje su u zemljama EU već dugo razvijene i prisutne i to daje veliki impuls razvoju i ukupnom rastu zemalja u EU", naglasila je ministarka.

Govoreći o otvaranju Poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja, kulture, sporta i omladine, Joksimovićeva je rekla da, iako je to poglavlje trebalo da bude otvoreno u decembru prošle godine, nije kasno da to bude učinjeno i sada, te da to poglavlje tretira važna pitanja za građane Srbije.

Srbija će imati mogućnost da osnaži učešće i kapacitete za korišćenje fondova i programa koje već koriste, poput "Erasmusa" i "Horizona". Otvaraće se mogućnosti za putovanja mladih, studentske razmene.

"To je ono što će osetiti svaki građanin Srbije", naglasila je Joksimovićeva.

Navodeći da će ove godine biti održani izbori u važnim zemljama Evropske unije – Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji – Joksimovićeva je rekla da je Srbija svesna da će to uticati na agendu proširenja, koja možda neće biti toliko u fokusu.

"Ali sa druge strane, u nekoj sinergiji i zajedničkom radu, moramo da objasnimo građanima EU zašto je proširenje najbolja politika, a mi u zemljama kandidatima moramo da uverimo naše građane zašto je evropski put najbolji put stabilnosti, izvesnosti i ekonomskog napretka", navela je Joksimovićeva.

Za to je potrebna saradnja, kaže ministarka, i dodaje da veruje da Srbija ima razumevanje u Evropskoj komisiji i državama članicama da je evropski put Srbije stabilan i siguran.

Navela je da vlada radi na dva koloseka – jedan su reforme Srbije, a drugi saradnja, ne samo u regionu već i u najširem smislu te reči.

"Reforme i saradnja treba da obeleže naš evropski put i da doprinosu onome što je cilj svakog građanina, a to je unutrašnji razvoj Srbije, ukupan razvoj Srbije i približavanje standardima EU, što će u krajnoj liniji značiti bolji životni i radni standard građana", zaključila je Joksimovićeva.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva