TV Most - Joksimović Makalisteru: Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja
Vesti
Joksimović Makalisteru: Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja

18:19, 24.05.2018

|

Izvor: Tanjug

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Makalisterom o odnosima Srbije i EU, aktivnostima koje se tiču evropskih integracija, prilikama u regionu i drugim značajnim pitanjima.
Foto: Tanjug

Jadranka Joksimović zahvalila je Makalisteru na saradnji i podršci koju on lično, a i Evropski parlament, pružaju Srbiji u procesu pristupanja.


Posebno je to važno zbog činjenice da je EP prepoznao važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, što će pozitivno uticati na stabilnost i prosperitet i regiona i Evrope u celini.


Jadranka Joksimović obavestila je Makalistera da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija. Očekuje da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti njih nekoliko, navedeno je u saopštenju.


Joksimović i Makalister ukazali su na važnost nastavka reformi u poglavljima 23 i 24, posebno značaj reforme pravosuđa, ali i borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.


Makalister je ocenio da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupanja dosta uradila – zbog toga ima podršku partnera iz EU i EP, ali da je još posla pred našom državom. 


Naglasio je da svakako podržava otvaranje novih poglavlja sa Srbijom, a o broju poglavlka koja će biti otvorena odluku će doneti države članice EU. Konstatovao je da su rezultati reformi pozitivni, da će svaki dalji napredak u oblasti vladavine prava biti vrednovan, navedeno je u saopštenju.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design