:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

110

Joksimović Makalisteru: Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja


Jadranka Joksimović zahvalila je Makalisteru na saradnji i podršci koju on lično, a i Evropski parlament, pružaju Srbiji u procesu pristupanja.


Posebno je to važno zbog činjenice da je EP prepoznao važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, što će pozitivno uticati na stabilnost i prosperitet i regiona i Evrope u celini.


Jadranka Joksimović obavestila je Makalistera da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija. Očekuje da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti njih nekoliko, navedeno je u saopštenju.


Joksimović i Makalister ukazali su na važnost nastavka reformi u poglavljima 23 i 24, posebno značaj reforme pravosuđa, ali i borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.


Makalister je ocenio da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupanja dosta uradila – zbog toga ima podršku partnera iz EU i EP, ali da je još posla pred našom državom. 


Naglasio je da svakako podržava otvaranje novih poglavlja sa Srbijom, a o broju poglavlka koja će biti otvorena odluku će doneti države članice EU. Konstatovao je da su rezultati reformi pozitivni, da će svaki dalji napredak u oblasti vladavine prava biti vrednovan, navedeno je u saopštenju.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva