:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2018   07:56

0

133

Joksimović: EU s pravom ozbiljno računa na Srbiju


Jadranka Joksimović u intervjuu za Kurir ističe da EU nije bankomat, već najbolje mesto za život i da na Uniju ne treba gledati samo kao na izvor novca već kao na sistem života i rada koji može da nam donese višestruke koristi.




"Ulazak Srbije u EU 2025. je realan cilj, a reforme koje na tom putu sprovodimo treba da dovedu do toga da građani žive bolje i budu zadovoljniji svojom državom, institucijama i kvalitetom života", ističe ona u intervjuu za "Kurir".


EU je, kaže, još uvek najbolje mesto za život i rad i, uz podešavanje nekim našim specifičnostima, može da nam donese ekonomske, političke, bezbednosne, kulturne, razvojne pomoći.



Joksimović smatra da 2025. godina nije nerealna za članstvo Srbije ukoliko očuvamo političku stabilnost zemlje, ali i regiona, te ako ubrzamo reforme, što i jesu strateški ciljevi Vlade.



"Time bi dinamika otvaranja poglavlja mogla da se poboljša", ukazuje, ističući da je realno da do kraja 2023. godine otvorimo sva poglavlja i da do tada postepeno počnemo da zatvaramo ona koja su sada otvorena, a tada bi i 2025, kao godina pristupanja EU, bila realna.



Joksimović ističe i da EU na našu državu ozbiljno računa, po njenom mišljenju - s pravom.



"Očekujemo podršku Austrije, koja je od 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje, pa zatim Rumunije, i verujemo da će se tema proširenja kredibilno i pouzdano vratiti na evropsku agendu i pored svih izazova koje će u idućoj godini imati EU", navodi ona i naglašava da je važno da radimo "uporno i hladne glave".



Procesom pristupanja, ali i punopravnim članstvom koje će doći, i sprovođenjem reformi, objašnjava, "stvaramo državu po meri građana - pravnu i pravednu, socijalno sigurnu, ekonomski stabilnu, modernu i razvijenu, baš onakvu kakvu smo im i obećali - i Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić i i SNS, kao najjača partija vladajuće većine".



Smatra, kaže, da i građani uviđaju da je krajni rezultat ovih vaznih i ne uvek lakih reformi - u funkciji dobrobiti građana.



Među pogodnostima, Joksimović izdvaja, u periodu pristupanja, korišćenje sredstava iz fondova EU (IPA), odakle na godišnjem nivou naša država dobija 200 miliona evra bespovratnih sredstava za realizaciju brojnih projekata, infrastrukturnih i ostalih, pre svega na lokalnom nivou.



Kao pozitivan primer saradnje s Unijom navodi i da je pre nekoliko dana, uz prisustvo kolege Branislava Nedimovića, potpisala IPARD program za razvoj sela i agrara, a taj novac će, objašnjava, moći da bespovratno koriste naši poljopivrednici, u iznosu od 175 miliona evra granta iz EU.



Što se tiče reformi u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, kaže da su one dugoročne i sistemske, a navodi i da je dosta toga urađeno - što je primećeno i u EU - ali da ima i još mnogo posla.



"Vredno radimo na usklađivanju naših pravnih normi sa evropskim, uvažavamo sve primedbe na koje je ukazano i ujednačavamo ih s pravom EU. To ćemo na isti način, predano i odgovorno, raditi i u vremenu koje dolazi", ističe ministar za evropske integracije.



Dodaje da će biti prihvaćeni i svi komentari Venecijanske komisije na predloženi nacrt izmena Ustava, kako bismo zaista imali nezavisno i efikasno pravosuđe.



Joksimović veruje, kaže, da će biti rezultata i kad je reč o zamerkama EU koje se odnose na medije jer je, kako navodi, obnovljen rad na medijskoj strategiji i formirana nova radna grupa u kojoj su predstavnici novinarskih udruženja i Misija OEBS u Srbiji.



Na pitanje da li je ugrožen bezvizni režim za Srbiju, Joksimović odgovara negativno, a kaže i da srpske vlasti nameravaju da usklade viznu politiku do prijema u članstvo jer će to značiti veću bezbedost naše zemlje.



Ona se u intervjuu osvrnula i na upravo obeleženu godišnjicu rada Vlade, istakakvši da je, po njenom mišljenju, ova vlada postigla vidljive rezultate u više oblasti.



"Nastavili smo ono što su prethodne dve vlade, dok je Vučić bio premijer, trasirale kao strateški pravac reformi i politike u različitim oblastima. Zato je važno za naredni period zadržati, ali i ubrzati taj strateški pravac reformi i postići do kraja mandata zaokružen reformski proces", kaže, dodajući da "to znači, pre svega zadržati jasan kurs evropskog puta".



Upitana da li u Vladi ima međusobnih trzavica, odgovara da svi kao pojedinci imaju svoje specifičnosti, ali da je nemoguće i nepotrebno u Vladi težiti za uniformisnošću.



"Važni su rezultati i razumevanje o strateškom pravcu u kom idemo, a mislim da to postoji u Vladi", zaključuje Joksimović.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva