:

:

TV Most

clock

Oktobar 23, 2017   12:05

0

250

Ji: Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno


"Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora kada je u pitanju NATO. Važne su vrednosti, da dela budu jača od reči, da se pošalje jasna poruka", rekao je Hojt Ji.




Ji je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.



"Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane", smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.



Ji je učestvovao na 17. srpskom ekonomskom forumu, gde je rekao da je vrlo optimističan kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, posebno kada je reč o narednoj godini.



"Na evropskom putu potrebno je ispuniti kriterijume i standarde, ali takođe je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani", rekao je američki zvaničnik.



Prema njegovim rečima, važno je da se ključni problemi reše u svojoj osnovi, a ne samo simptomi problema, i ostvari istinski napredak.



"Potrebno je shvatiti urgentnost trenutka u suočavaju sa problemima, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva", istakao je američki zvaničnik.



Kad je reč o situaciji na Balkanu, Ji je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se povodom stabilnosti i bezbednosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.



"Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji, smatra Ji.



Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.



"Na osnovu postupaka Rusije u regionu, čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU", poručuje Ji.



Ji kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsednik i kao premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.



"Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati", rekao je zvaničnik Stejt departmenta, navodeći da je stav SAD da gde god je moguće bude kooperativne, a gde to nije moguće, braniće svoje interese i interese partnera.



Smatra da projekat EU neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana.



Sadašnja američka administracija je jasno pokazala da je posvećena regionu, kaže Ji, a što se tiče uključivanja u dijalog Beograda i Prištine, napominje da su SAD deo tog procesa od početka.



"Sve dok dve strane to budu želele, kao i EU, pomagaćemo, ali se nećemo nametati", poručio je Ji.



Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji rekao je da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet, istakavši da to nije norma u međunarodnoj zajednici.



"Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici?", rekao je Hojt Ji novinarima u pauzi 17. srpskog ekonomskog foruma.



Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU. 



"Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU", rekao je Ji.



"Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo Srbiji da ispuni cilj – članstvo u EU", zaključio je visoki američki zvaničnik.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva