:

:

TV Most

Foto: Foto mzpmcr

clock

Jun 20, 2018   08:33

0

207

Jevtić:Raseljeni sa Kosova i dalje nemaju mogućnost da se vrate


„U trenutku kada bi pitanje povratka trebalo da bude davno zatvorena tema, mi danas i ovog 20. juna na obeležavanju i ovog Svetskog dana izbeglica govorimo o brojki od 200.000 onih koji su raseljeni sa Kosova i činjenici da oni koji žele da se na Kosovo vrate za to nemaju priliku a neki od njih žive u nehumanim uslovima koji su nedostojni čoveka“,kaže Jevtić.



Ocenio je da u povratku raseljenih sve institucije, činioci i društvo u celini moraju uložiti više napora jer svih ovih godina nije bilo željenih rezultata.



„Obeležavanje Svetskog dana izbeglica treba da bude podsećanje da su oni koji su nekada živeli u svojim domovima danas daleko od njih i to je tako već 19 dugih godina. U velikom broju gradova na Kosovu u kojima su Srbi ranije živeli danas Srba nema a gradovi poput Mušutita i Đakovice su zabranjeni gradovi za raseljene čak i za jednodnevnu posetu, što je veoma tužno“.



Izrazio je brigu što su uslovi za povratak ali i opstanak na lošem nivou.



 „Brine me to što se oni koji su se vratili i dalje napadaju, što veliki broj slučajeva uzurpirane imovine i dalje čeka epilog u sudovima, što je ekonomska situacija u povratničkim sredinama veoma loša, što se želja od strane raseljenih da posete svoje svetinje i danas dočekuje negativno a najviše me brine što je i posle toliko godina međusobno poverenje koje bi trebalo da bude ključ uspeha da se raseljeni vrate i dalje narušeno“, rekao je ministar, naglasivši da je zajednički imanilac svih koji se danas nalaze van svojih domova isti a to je da su proterani sa svojih imanja i da nema razlike u patnji i bolu koji svi oni osećaju zbog nepravde koja im je naneta.



Onima koji žele da se vrate je poručio da se od njihovog povratka neće odustati.



„Uložićemo sav svoj trud da vam povratak omogućimo jer pravo na povratak i slobodan život je osnovno pravo svih i mi ćemo se za to i boriti. Molim vas i danas da svoja imanja ne prodajete i budete uporni u namari da se vratite jer ćemo jedino tako uspeti u onome čemu svi težimo a to je da ponovo bude vaše ono što vam je nekada pripadalo“, zaključio je Jevtić.


Izvor: TV Most

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva