:

:

TV Most

Foto: media centar Beograd

clock

Jun 28, 2015   12:05

0

164

Jevtić: Zaustaviti pljačke na povratnike u Klini


"Ne smemo dopustiti da pojedinci spreče naše namere da u Klini obezbedimo sigurno okruženje za povratnike. Ne smemo dopustiti da sav trud koji ulažemo kada je u pitanju povratak i opstanak, zbog nekih nedobronamernih ljudi padne u vodu i ja vas uveravam da to nećemo dopustiti", rekao je Jevtić, reagujući na sinoćnu pljačku Silvije Rašković kojoj je ukradena je priključna mehanizacija za traktor i alat.

Jevtić je naglasio da česti napadi i pljačke povratnika i pored ozbiljnih uveravanja lokalne samouprave i policije da rade na bezbednom okruženju za povratnike, ozbiljno narušavaju pojedinci koji ne žele dobro društvu u kojem žive.

Silvija Rašković, povratnica u selu Dugonjive u opštini Klina, izjavila je danas da su joj nepoznati počinioci opljačkali sve iz pomoćne zgrade njenog domaćinstva u vreme dok je ona sa trogodišnjim detetom spavala.

Ona je rekla da se pljačka desila noćas i da ništa nije čula, već da je jutros zatekla praznu pomoćnu zgradu bez poljoprivrednih alatki, kolica, tepiha, delova za traktor i kose.

Rašković je rekla da je policija stigla na njen pozivi i da vrši uvidjaj.

Ona je kazala da je do sada u njenom selu izvršeno ukupno osam pljački, a od toga su šest puta pokrali njeno domaćinstvo, a dva puta domaćinstvo Vlade Raškovića.

Silvija je inače koordinator za povratak raseljenih u opštini Klina i samohrana je majka.

Ona navodi da su učestale pljačke uznemirale povratnike u tom selu, a da i sama više ne zna šta da radi.

Pre rata 1999. godine u tom selu bilo je 30 srpskih domaćinstava sa oko 300 članova.

Posle rata obnovljeno je 13 kuća u kojima danas živi samo 12 Srba povratnika.

U maju ove godine je u selima opštine Klina bilo više razbojničkih napada na Srbe povratnike.
"Silvija Rašković je povratnik u Klini, koji namerava da tamo i ostane i Ministarstvo za zajednice i povratak će ne samo njoj, nego i svim povratnicima koji se na ovaj način zastrašuju, pomoći da ovakvu situaciju prevaziđu. Tražim hitnu reakciju policije i hapšenje onih kojih su u sinoćnjem incidentu opljačkali Sivliju i naneli joj ozbiljnu materijalnu štetu, i na taj način se svima koji nameravaju da ovakve stvari čine stavi doznanje, da niko nije iznad zakona i da je zakon iznad svih", rekao je Jevtić.

U Klini se protekle srede desio incident u kome je Kati Grujić (74) ukredena sva živina. Ovaj incident su oštro osudili predstavnici Srba u Vladi Kosova.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva