:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2017   12:05

0

190

Jevtić zatražo podršku Turske za ekonomske projekte


Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak na sastanku su Jevtić i Kilič razgovarali o mogućnostima finansijske podrške Vlade Turske u ekonomskim projektima koji bi značajno pomogli srpskom i ostalim nevećinskim narodima na Kosovu u otvaranju novih radnih mesta.

Tokom sastanka je istaknuto da bi bilo veoma značajno da se proizvodi sa Kosova, sa posebnim naglaskom na poljoprivredne proizvode proizvedene u povratničkim sredinama, mogli plasirati u Tursku.

Ministar Jevtić je ambasadorki Kilič preneo da bi finasijska pomoć Turkse u obnovi još nekih pravoslavnih svetinja, na način kao što je to učinjeno sa pravoslavnom crkvom u južnom delu Mitrovice bila značajna, jer Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je posebno značajna za ostanak i opstanak Srba.

Ministar Jevtić je , navodi se u saopštenju, govorio i o ideji organizovanja poslovnog foruma na Brezovici, koji bi za cilj imao dovođenje turskih kompanija i na taj način pomoglo otvaranje novih radnih mesta sa ciljem prvenstveno razvoja ekonomije ali i podršci izgradnji suživota jer ekonomija je najbolji način rešavanja međunacionalnih problema.

Jevtić je kao veoma važnu za čitav region istakao posetu predsednika Turske Erdogana i činjenicu da dobri odnosi Turske sa svim narodima na Balkanu važni i za stabilnost ali i razvoj ekonomije.



Ambasadorka Kilič je ministru Jevtiću rekla da je Turska u duhu pozitivnih odnosa koje ima sa narodima na Balkanu spremna da pomogne sve nevećinske narode. Ona je podržala ideje i inicijative ministra, ocenivši ih kao veoma dobrim. Istakla je da izražava spremnost za podršku projektima poput otvaranje zadruga u povratničkim mestima kako bi se i na taj način pomoglo povratnicima da opstanu.

Ambasadorka Turske je Jevtiću u ime turske Vlade uputila poziv da od 1-3. novembra poseti Istanbul i tom prilikom bude počasni gost na godišnjoj Konferenciji bezbednosti u ovom gradu, gde bi se ujedno organizovali i sastanci ministra Jevtića sa predstavnicima kompanija koje bi mogle biti zainteresovane da podrže ideje i projekte bitne za nevećinske narode i povratnike na Kosovu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva