:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2017   12:05

0

262

Jevtić u Podgorici: Što pre vratiti sve koji žele da se vrate


Otvarajući forum potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je rekao da je važno u što skorijem periodu ponuditi svima koji žele da se vrate mogućnost povratka na Kosovo a onima koji žele da se integrišu adekvatne uslove za život u mestima integracije jer kako je rekao „prošlo je isuviše vremena kako se bavimo pitanjem povratka i upravo zbog toga ovo pitanje moramo rešiti na jedan kvalitetan način. Sve ono što danas budemo dogovorili ja iskreno verujem da će Vlada Kosova i usvojiti “, kazao je Jevtić u uvodnom izlaganju.

Zahvalio se delegacijama na učešću i podvukao da je u veoma važno da svi daju doprinos u što kvalitetnijem rešavanju povratka raseljenih.

„ Cilj nam je da nešto što smo u proteklom periodu dogovarali krenemo da implementiramo, posebno kada je rešavanje problema raseljenih u pitanju, u smislu imovine, ličnih dokumenata i svih onih prepreka koje stoje na putu povratka raseljenih. Nama je prioritet povratak i mi želimo da se što veći broj raseljenih vrati na Kosovo, dok nam je druga opcija da pomognemo integraciju u sredinama u kojima su oni danas, i ono što je ključno jeste da probleme moramo rešiti pre nego se navrše dve decenije od trenutka kada su se ta lica raselila“, istakao je ministar.

Obraćajući se novinarima kazao je da sada postoji bolja politička klima i volja u Prištini da se proces povratka podrži.

„ U prilog ovome govori činjenica da se po prvi put u zvaničnom dokumentu Vlade Kosova nalazi ovo pitanje i sve preporuke koje smo kao Ministarstvo dali kao i to da je za 2018. godinu uvećan budžet Ministarstva za zajednice i povratak“, rekao je Jevtić.

Regionalna inicijativa bila je i potreba da se zajedničkim snagama četiri vlade pitanje povratka reši i na jedan praktičniji način u smislu da se ne dupliraju projekti, da se objedine podaci o raseljenima jer je ranije to rađeno na nivou određenih institucija bez ikakve koordinacije i saradnje.

Nakon današnjeg sastanka na tehničkom nivou, sutra će u Podgorici biti održan sastanak na visokom političkom nivou gde će se doneti odluke o konkretnom implementiranju određenih preporuka.


Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva