:

:

TV Most

Foto: Radio KIM

clock

Avgust 28, 2015   12:05

0

137

Jevtić u Đakovici pozvao na pomirenje

Jevtić je sa saradnicima sačekao raseljene Đakovičane ispred manastira Visoki Dečani i iz bezbednosnih razloga je sa njima putovao autobusom do centra Đakovice i crkve Uspenja presvete Bogorodice.

Nakon liturgije, ministar Jevtić je u izjavi novinarima rekao da se intenzivno radilo na tome kako bi se stvorili minimalni uslovi da Đakovičani i svi oni koji su želeli danas, dođu i na miran način obeleže slavu u Đakovici.

„I danas sa ovog mesta želimo da pošaljemo poruku mira i pomirenja, poruku koja kaže da niko nikome i nikad više ne treba da bude smetnja, da je zajednički život moguć, i da je u sklopu toga potrebno samo malo tolerancije i razumevanja kako bi i Đakovičani, ali i svi drugi raseljeni koji trenutno nisu u svojim domovima bili u mogućnosti da se u što skorije vreme vrate svojim kućama kako bi živeli život dostojan čoveka. Na tome ćemo insistirati i na tome ćemo raditi. Dakle, ne protiv bilo koga, već zajedno sa Albanicima, sa svima drugima koji žele da žive zajedno u miru, i ja sam uverenja da će se to i desiti, ali opet ponavljam da je za to potrebno ono malo tolerancije među ljudima“, rekao je ministar Jevtić.

Predstavnici raseljenih Đakovičana su se zahvalili ministru Jevtiću, ministarstvu za zajednice i povratak i svima onima koji su omogućili da raseljeni budu danas u crkvi, naglasivši da je današnji praznik, praznik pomirenja, oproštaja i novog početka.

Ministar Jevtić je pohvalio zalaganje gradonačelnice Đakovice Mimoze Kusari da sve protekne u najboljem redu. Na kraju posete je ipak došlo do incidenata kada je grupa nezadovoljnih Albanaca na kratko probila policijski kordon, bacajući petarde i gađajući policiju crvenom farbom. Policija je reagovala, upotrbila suzavac i sprečila ih da se približe raseljenima kada su autobusima izlazili iz crkvenog dovrišta, tako da su raseljeni bezbedno napustili Đakovicu.

Danas su i raseljeni iz Mušutišta u svom mestu obeležili 700 godina crkve Bogorodice Odigitrije. Predstavnici ministarstva za zajednice i povratak, koje je raseljenima pružilo podršku u organizaciji posete, bili su i na ovom mestu zajedno sa raseljenima. Ovo obeležavanje je proteklo bez incidenata.

Izvor: Radio KIM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva