:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2017   12:05

0

214

Jevtić sa šefom USAID-a na Kosovu Houpom o novim projektima


Na sastanku je istaknuta odlična saradnja USAID-a, Ambasade Amerike sa Ministarstvom za zajednice i povratak. Saradnja koja teži ka tome da položaj nevećinskih zajednica bude bolji kao i da se pospeši proces povratka u narednoj godini jer je to, kako je rečeno, osnovni cilj svih.



Glavna tema današnjeg sastanka bila je pokretanje novog projekta USAID-a pod nazivom LEGO koji će za cilj imati jačanje kapaciteta nevećinskih opština i učešće nevećinskih zajednica u procesu donošenja odluka, upravljanja institucijama i značajnim uticajem na društvo u celini. Projekat će obuhvatiti svih 10 opština sa srpskom većinom kao i opštine Istok, Klina, Dragaš i Obilić. Takođe kao veoma bitan istaknut je i projekat koji će pomoći u delu vladavine prava u smislu lakšeg i jednostavnijeg pristupa pripadnika nevećinskih zajednica praovosuđu na Kosovu. Ovo je posebno važno, kako je naglasio Jevtić, jer je problem uzurpirane imovine veliki u procesu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava na Kosovu.



„Projekti USAID-a i Ambasade Amerike na Kosovu su jako uspešni i sa takvim projektima se treba i nastaviti. Tokom moje posete februara naredne godine Vašingtonu ja ću američkim zvaničnicima objasniti da su oni Kosovu preko potrebni i da sa njima treba nastaviti jer iskustva govore da su svi dosadašnji implementirani projekti i programi USAID-a dali konkretne rezultate“, kazao je ministar Jevtić.



Na sastanku je bilo reči i o procesu povratka koji je ministar Jevtić ocenio kao veoma loš, posebeno u 2017. godini.



Dvojica zvaničnika su se na kraju sastanka saglasila da će se nastaviti saradnja USAID-a i Ministarstva za zajednice i povratak i da će komunikacija i koordinacija biti svakodnevna kako bi se zajedno radilo na svim važnim pitanjima u kojima USAID može da pomogne.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva