:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2018   09:13

0

179

Jevtić: Očekujem da se u Briselu razgovara i o pravnom okviru za ZSO


U Briselu je juče nastavljen dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini. Nakon razgovora sa Hašimom Tačijem, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da je dogovoreno da se svi problemi rešavaju mirnim putem.




Sve što doprinosi miru ohrabruje Srbe na Kosmetu, a posebno one koji žive južno od Ibra, rekao je funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić u Štrpcu, komentarišući jučerašnji dijalog.



"ÄŒinjenica je da smo godinama unazad imali mnogo problema i trajno uspostavljanje mira je nešto što je interes Srba ne samo ovde, već svuda gde Srbi na KiM žive", istakao je Jevtić.



Od narednih sastanaka očekuje konkretizaciju ranije dogovorenog, ali i onoga što će se tek naći na stolu.



"Najveća očekivanja su usmerena ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO), koja treba da doprinese rešavanju mnogih problema o kojima smo u više navrata govorili", naveo je Jevtić i ponovio da je cilj trajan mir, da se ne ponove scene nasilja iz marta ove godine.



Kada je reč o izradi statuta ZSO, Jevtić je rekao da ona teče dobrim tokom.



"Upravljački tim za ZSO se sastaje sa svima čija se nadležnost dotiče samog pitanja Zajednice. Taj tehnički proces neće biti sporan. Očekujem da se u narednim razgovorima u Briselu nađe kao tema i pravni okvir za ZSO, to je važan način na koji će se ona uspostaviti, jer mi ne želimo nešto što stoji u sadašnjim zakonima na KiM, niko ne bi išao u Brisel da o tome pregovara, već da imamo nešto novo, nešto više, drugačije – mogućnost da se u životnom smislu Srbi bolje organizuju", objasnio je Jevtić.



ÄŒetvrti avgust je rok kada će u Briselu biti predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva