:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2017   12:05

0

150

Jevtić i Purišić: Obezbediti povratak raseljenim Srbima


„ Želimo da vratimo sve one  porodice koje su izrazile želju da se na Kosovo vrate i želimo da nastavimo sa Skopskim procesom koji je jako važan, koji daje konkretna rešenja za određene probleme što se imovine tiče i generalno poput nekih važnih pitanja poput ličnih dokumenata. Ono u čemu smo se ministar Purišić i ja složili jeste da ćemo intenzivirati saradnju i da ćemo je unaprediti a sve u cilju da bi smo porodice koje su raseljene na Kosovo što pre vratili“, izjavio je Jevtić.



Jevtić je istakao i da je dogovoren povratak 10 porodica koje su izrazile želju da se vrate i 15 koje su u procesu koji treba da im omogući povratak.



„Mislim da će to biti još jedna vrlo jasna poruka da će te porodice imati punu podršku ne samo u procesu povratka već ćemo zajedno sa njima raditi da taj povratak bude i održiv.“



Ministar rada i socijalanog staranja Crne Gore, je ministru Jevtiću preneo da Vlada Crne Gore planira da intenzivira aktivnosti kako bi u narednom periodu rešila sva otovorena pitanja koja raseljena lica sa Kosova imaju.



„ Pitanja se tiču integracije raseljenih lica u crnogorsko društvo ili dobrovoljnog povratka na Kosovo. Uverio sam se u dobre namere i rešenost Vlade Kosova i ministra Jevtića lično da će se taj proces kroz novi zamah Skopske inicijative učiniti bržim. Vlada Crne Gore radi sve što je potrebno da se raseljeni sa Kosova zbrinu i dobiju statu koji je zagarantovan Zakonom o strancima, status koji je u velikoj meri identičan statusu domicijelnog stanovništva“, izjavio je ministar Purišić.



Dvojica zvaničnika dogovorila su se da se naredni sastanak na visokom nivou u okviru regionalne inicijative održi u Podogorici u što skorijem roku, sa kog će se poslati jasna poruka da se ne odustaje od krajnjeg cilja a to je rešavanje pitanja raseljenih lica sa Kosova.



Jevtić sa šeficom Misije UNHCR-a u Crnoj Gori  o programima za povratak raseljenih na Kosovo



Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić se nakon sastanka sa ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem sastao i sa šeficom Misije UNHCR-a u Crnoj Gori, Robertom Monteveći (Roberta Montevecchi).



Tokom ovog sastanka razgovarano je o nastavku saradnje i  planovima za 2018. godinu. Istaknuto je da je bitno da svima onima koji žele povratak na Kosovo, da im se to i omogući a onima koji žele da se integrišu, to učine kroz dostupne programe Ministarstva rada i socijalnog staranja i međunarodnih partnera.



„ Rešavaćemo praktično pitanja. Pitanje ličnih dokumenata ćemo rešiti, tako što ćemo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kosova nastaviti sa slanjem mobilnih timova, kako bi što veći broj raseljenih dobio lična dokumenta i na načine slične ovom ćemo rešavati sve probleme“, rekao je Jevtić, navodi se u saopštenju.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva