:

:

TV Most

clock

Mart 17, 2018   12:05

0

185

Jevtić: Formiranje ZSO pitanje političke hrabrosti i volje


Dalibor Jevtić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se od 2004. godine do danas na Kosovo i Metohiju vratilo 6.790 ljudi.



"Pogrom je bio dodatni udarac nakon nasilnog iseljavanja Srba 1999. godine. Tog martovskog dana 2004. godine neka mesta su se u potpunosti ispraznila i nemamo mogućnosti da ljude tamo vratimo", objašnjava Jevtić.



Kaže da je situacija na KiM danas bolja.



"Nemamo problema koje smo imali tih godina, recimo problem slobode kretanje, osim u Đakovici i Suvoj reci gde Srbi ne mogu bez policijske pratnje. Što se povratka tiče, on nije samo pitanje bezbednosti već i ekonomije. Neko se odlučuje za povratak kada sve stvari uzme u obzir", ističe Dalibor Jevtić.



Dodaje da je formiranje Zajednice srpskih opština pitanje političke hrabrosti i volje.




Kaže da je važno da se dijalog nastavi i da su očekivanja običnih ljudi u smislu rešavanja daljih problema koja stoje među narodom na Kosmetu.



Jevtić dodaje da je stav Srpske liste po pitanju demarkacije jasan.



"Mi smo rekli da Srpsku listu ovo pitanje ne interesuje i prezentovali smo to koalicionim partnerima. To pitanje se gleda različito recimo kod Srba južno od Ibra. Srpska lista je zauzela stav i kako stvari sada stoje, nećemo glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom", kaže Jevtić.



Napominje da je Srpska lista i protiv formiranja kosovske vojske.



"Mi kao Srpska lista moramo da imamo pripremljen stav po ovom pitanju ali ne smemo da zatvorimo vrata. Mi smo protiv formiranja kosovske vojske i želimo da obrazložimo kada to bude potrebno. Za to je potreban glas Srba u skupštini", napominje Jevtić.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva