:

:

TV Most

clock

Maj 01, 2016   12:05

0

142

Jerusalimski oganj u Sabornom hramu

Oganj je u pratnji crkveno delegacije na čelu sa episkopom slavonsko-pakračkim Jovanom i igumanom Cetinjskog manastira arhimandritom Metodijem stigao na podgorički aerodrom iz Tel-aviva, a dočekao ga je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom i vernicima.

Kako je saopšteno iz MCP vladika Jovan je mitropolitu Amfilohiju preneo pozdrave parijarha jerusalimskog Teofila, prenela je RTCG.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je patrijarhu Teofilu obećao da će obnoviti manastir Vranjinu na Skadarskom jezeru i vratiti ga Jerusalimskoj patrijaršiji da bude njen metoh kao što je to bio u prošlosti.

"Inače, sve što je u Crnoj Gori od vremena cara Konstantina, a i malo pje njega bilo sveto i čestito, to nam je došlo iz svetoga grada Jerusalima. I kruna tih dobara Božjih, tog izobilja Božije blagodati evo je danas stigla sa dolaskom ovog blagodatnog ognja. Ništa značajnije nije se u Crnoj Gori desilo poslednjih, ja bih rekao vekova“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Ispred aerodromske zgrade, gde se okupio veliki broj vernika, blagodatni oganj je prvo stigao u manastir Dajbabe, a odatle u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, gde je priređen veličanstveni vatromet, saopšteno je iz MCP.

Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom predvodio Litiju oko hrama, a onda se obratio mnogobrojnim vernicima rekavši da nije bilo u istoriji trenutka da od Svetog cara Konstantina na ovamo ovaj oganj nije plamtio u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije je kazao da ni danas nema ništa u Crnoj Gori što je sveto i čestito, a da nije zagrijano tim blagodatnim ognjem.

„Daj Bože da se njime zapale srca sviju nas, a posebno onih kojima je Bog dopustio da danas upravljaju Crnom Gorom, da usmeravaju njene puteve. I da znaju oni da bez ovoga ognja jerusalimskoga, bez svetoga grada Jerusalima nema budućnosti ni sreće, ne samo Crnoj Gori nego ni Evropi čitavoj. Ako se ugasi taj oganj, onda se ugasila ljudska duša, izgubio se smisao ljudskoga života“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva