:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2015   12:05

0

140

Jednako ćemo brinuti i o Srbima i o Bošnjacima

"Dok sam premijer, jednako ću se odnositi prema svim građanima. Bilo da je Bošnjak ili Srbin, građanin treba da zna da ću se jednako odnositi prema svima i pođednako brinuti o svakom čoveku. A to smo ovom investicijom uspeli i da pokažemo", rekao je premijer u Novom Pazaru.

Izgradnju Dijagnostičkog centra, škole i obdaništa, finansirali su Ujedinjeni Arapski Emirati, a Vučić je rekao da je u razgovoru sa predstavnicima UAE, odlučio da ta investicija, ukupne vrednosti sedam miliona evra, ode baš u Novi Pazar.

"Moja odluka je bila da to bude baš ovde, kako bi i Srbi i Bošnjaci bili zadovoljni", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je kamen temeljac za zgrade postavljen pre pet meseci, te da je sve završeno na vreme, uprkos sumnjama mnogih.

On je rekao da će u narednom periodu biti završeno opremanje Dijagnostičkog centra koji će, ocenio je, biti najlepši u ovom delu Evrope, a u koji će dolaziti građani sa juga Srbije i okoline.

Dodao da je da će u Dijagnostičkom centru biti odeljenje za ginekologiju, neonatologiju, mamograf, te da će građani imati najbolju zdravstvenu zaštitu.

Vučić je rekao da je novoizgrađena škola "Rastko Nemanjić Sveti Sava" urađena po najmodernijim standardima i da takve škole "nema nigde u Srbiji".

"Pokažite mi lepšu školu. Uspeli smo da napravimo najmodernije fiskulturne sale, deca će imati računare kakvih nema ni u Vladi Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio građanima što se nisu žalili, iako su teško živeli, i što su verovali da može da se napravi rezultat.

"Znao sam da ćete umeti da cenite one koji rade i koji će vam doneti više od svih prethodnih premijera", rekao je Vučić i dodao da svakodnevno ima onih koji osporavaju sve što je urađeno i koji se čude uspesima vlade.

Premijer je rekao okupljenima da u Novom Pazaru ima oko 12.000 dece uzrasta od jedne do sedam godina, što je procentualno najviše u Srbiji.

On je pozvao prisutne da uđu u prostorije obnovljenog obdaništa i da vide ono što, kako je rekao, on u nikad u životu nije video u takvoj instituciji.

"Po predlogu Šeika Muhameda, napravljeno je specijalno kupatilo za decu, divne boje, lepih lavaboa... Ja to nikada nisam video i hoću da se zahvalim zbog toga. Takvi standardi - to je Abu Dabi", rekao je Vučić.

On je rekao da su prijatelji iz UAE jedino tražili da institucijama u koje su uložili u Novom Pazaru bude dato ime po njima.

"Oni su samo tražili da tim institucijama damo imena, kojih se ne bi stideli u svakom slučaju, i da ništa nisu uložili", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, vlada je uspela da pomogne Novom Pazaru u ovoj godini i izrazio nadu da će uspeti da pomogne i u narednoj.

Premijer se kratko osvrnuo i na oporavak srpske ekonomije, i rekao da je zemlja iz recesije ušla u dinamičan rast, te da je vlada uspela da uredi javne finansije, i smanji deficit više nego što je u startu planirano.

Kako je ukazao, vlada je ove godine uspela da, po prvi put posle dugo vremena, smanji stopu nezaposlenosti, poboljša poslovni ambijent, popravi poziciju Srbije na listi Svetske banke Duing biznis, otvori i prva pregovaračka poglavlja sa EU...

"Međutim, moramo još da radimo i da gradimo više, a to ne bi mogli da nije vas. Ne bi mogli bez snage naroda, niti bez vas koji ste verovali i u Džumu i u Rasima i u Mehu", poručio je on.

Otvaranju novih objekata su prisustvovali i ministri unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, zdravlja Zlatibor Lončar, prosvete Srđan Verbić, sporta Vanja Udovičić, kao i ambasador UAE Džuma Rašid Seif Zajed al Daheri i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je ovo, bez sumnje, veliki dan za Novi Pazar.

"Sasvim sigurno je ovo najznačajniji dan u ovoj godini, jer prvi put otvaramo u jednom danu tri velelepna objekta, ali i zato što taj grad ima u gostima premijera i veliki broj ministara", rekao je Ljajić i našalio se da nedostaje još samo sva-tri ministra, pa bi mogla i sednica vlade da se održi u Novom Pazaru.

"To govori koliko vlada vodi računa o svakom delu ove zemlje, i potrebama svih građana Novog Pazara", poručio je on.

Ljajić je istakao da je ovo veliki dan i zato što je reč o najvećoj investiciji u Novom Pazaru u istoriji, i da ne pamti da je neko uložio toliko sredstava i na takav način pomogao Novopazarcima.

"Ne pamtim da je na nekom skupu gde otavramo objekat bilo ovoliko ljudi. To znači da verujete svojoj državi, a najvažnije je i da verujete više svojim očima nego tuđim obećanjima. Ovo nisu prazne priče, već konkretna dela zahvaljujući našim prijateljima iz UAE i vladi, a posebno premijeru koji je uložio ne samo napor da ova donacija dođe ovde, već je vršio konstanatn pritisak da se i završi što pre", rekao je Ljajić.

Direktor Osnovne škole "Rastko Nemanjić Sveti Sava" Besim Adilović rekao je da su ove godine svi prišustvovali istorijskom trenutku puštanja u rad nove škole i obdaništa.

"Osnovna škola je sa radom počela 1913. a danas ima 904 učenika, 103 radnika i 102 godine postojanja. Obećavamo da ćemo u novoj školi biti još vredniji, odgovorniji, odlučniji i prepoznatljiviji. Uspehe postižemo jer volimo posao koji radimo, istrajni smo u tome", rekao je on i dodao da se mora ići u korak sa razvijenim svetom.

On je podsetio da je objekat izgrađen za samo šest meseci i poručio da se sa novom savremenom školom spremno očekuju reforme obrazovanja.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da saradnja grada sa Vladom Srbije svakog dana daje rezultate, koji nisu utopijski, već su sadašnjost.

"Saradnja se vidi na delima. Svakog dana Novi Pazar dobija novu kvalitetniju sliku, a evo, mladi su dobili kvalitetnije uslove obrazovanja, a građani vrhunski medicinski centar. Naš ponos, potpredsednik vlade Rasim Ljajić je obećao pre nekoliko godina da će ovaj grad drugačije i lepše izgledati i vidite da se to dešava", poručio je on.

Ambasador UAE u Beogradu Džuma Rašid al Daheri rekao je da je vlada UAE dodelila ove objekte Srbiji i srpskom narodu kao simbol prijateljstva.

"Mi smo predložili da se bolnica zove Zajed bin sultan Al Dahnian osnivač Emirata, škola će se zvati Haifa ben Zaid al Dahijan, a vrtić Abu Dabi. Ova imena će biti potvrda za naše prijateljstvo dve zemlje", rekao je on i ukazao da je ova inveasticija plod sradnje premijera dve zemlje - UEA i Srbije.

Dijagnostički centar je izgrađen na površini od 1. 400 kvadratnih metara, a u njemu će se naći najsavremeniji medicinski uređaji, biološka i mikrobiološka laboratorija i dijagnotički aparati, digitalni rendgen, te najsavremenija magnetna rezonanca.

Centar će, takođe, imati multi slajs skener, kolor dopler dijagnostiku i digitalnu mamografiju.

Novosagrađana osnovne škola i vrtić su u naselju Dojeviće.

Zgrada osnovne škole ima 3.100 metara kvadratnih korisne površine i primaće 1.600 đaka u dve smene.

U okviru škole se nalazi fiskulturna sala površine 700 metara kvadratnih.

Škola ima kabinete za sve predmete koji su opremljeni najsavremenijom opremom, što je praktično čini najsavremenijom školom u Evropi.

U blizini škole je izgrađeno i obdanište za decu iz novopazarskih naselja Dojeviće, Selakovac i Rajčinoviće površine 780 metara kvadratnih.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva