:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

191

Jedinstvo je najveća snaga

Ona je pdosetila da je Rober Šuman 9. maja 1950. pozvao sve evropske narode da se ujedine i onemoguće rat u Evropi, ističući da je 65 kasnije njegova "poruka mira i jedinstva još uvek merodavna".

Šumanov poziv da se prevaziđu vekovne podele samo pet godina nakon Drugog svetskog rata, položio je temelje onoga što danas znamo kao Evropsku uniju, podsetila je Mogerini ukazujući da se Unija tokom proteklih godina proširila sa šest na 28 članica i postala najveći mirovni projekat na svetu, čime su se ostvarili snovi osnivača.

Ali mir i prosperitet, zasnovane na čvrstoj posvećenosti osnovnim pravima, demokratiji i vladavini prava ne smemo uzeti zdravo za gotovo: oni zahtevaju stalan rad i moraju se negovati i štititi, upozorila je Mogerini.

Ovo je prvi Dan Evrope koji se proslavlja sa novim rukovodstvom na čelu Unije, navela je Mogerini i dodala da je to rukovodstvo od prvog dana stupanja na dužnost posvećeno timskom radu i širenju poruke o jedinstvu u Evropi i svetu.

"Evropska unija je stalni mirovni projekat. Svaka njegova članica, velika ili mala, nova ili stara, ima svoje mesto za stolom i glas koji jednako vredi", istakla je Mogerini.

Prema njenim rečima, izgradnja jedinstva iz mnoštva različitosti može delovati glomazno, ali mi neprestanom saradnjom i pregovorima postižemo snažan konsenzus.

To je ono što moramo postići na globalnom planu, dodala je ona.

Suština okončanja rata je u prevazilašenju podela i ujedinjenju nekadašnjih neprijatelja kao i u tome da se "mladim generacijama da udeo u stvaranju budućnosti".

Zbog toga smo ujedinjeni u borbi protiv ektremizma i organizovanog kriminala, hvatanju u koštac sa negativnim posledicama klimatskih promena i obezbeđivanju energije za budućnost, istakla je Mogerini.

Evropska unija je projekat budućnosti, napomenula je ona i dodala da "danas slavimo Dan Evrope da bismo se sećali, ali i da bismo pogledali u budućnost".

Nadam se da ćete nam se pridružiti i raditi sa nama na stvaranju sveta u kom će ljudi, nezavisno od toga gde žive, moći da sami oblikuju svoj život i zalažu se za svoje snove, poručila je Mogerini.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva