:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2017   12:05

0

192

"Jazaki" svečano otvorio fabriku u Šapcu

"Jazaki" je već zaposlio više od 500 radnika, a do kraja 2019. godine planira da zaposli do 1.700 radnika u našoj zemlji.

Investicija je vredna oko 25 miliona evra, ukupna površina fabrike je 29.488 metara kvadratnih, a fabrički krug se prostire na oko sedam hektara u industrijskoj zoni.

Otvaranju su, pored Vučića, prisustvovali i ministar privrede Goran Knežević, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić, predsednik "Jazaki" korporacije Šinđi Jazaki, predsednik Jazaki Evropa Bo Inge Anderson, ambasador Japana Đuići Takahara, predstavnik kompanije Dajmler Traks Ingo Etišer i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

U sklopu fabrike se nalazi proizvodni pogon, kancelarije, magacin, kantin i zdravstvena ambulanta.

Svetski proizvođač kablova za auto industriju "Jazaki", se ugovorom obavezao na ulaganje u Srbiji od oko 25 miliona evra i da će ukupno zaposliti 1.700 radnika.

Planirani godišnji izvoz je oko 120 miliona evra.

"Jazaki" je trenutno najveća fabrika u Šapcu i jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji.

Reč je o globalnoj kompaniji sa sedištem u Japanu, prvenstveno angažovana u industriji automobilskih komponenti, a glavna delatnost je proizvodnja elektronskih komponenti za kamione OEM za evropsko tržište.

Najveći deo proizvodnog programa odnosi se na elektronske komponente koje se ugrađuju u automobile i sisteme za prenos električne energije, "Jazaki" trenutno posluje u 46 zemalja i zapošljava 290.000 radnika, a kompanija ima oko 450 proizvodnih i drugih lokacija.

Gradnja fabrike je počela prošle godine i trajala je 258 dana, i od juna je počeo da radi i Trening centar za obuku zaposlenih u Srbiji.

Stavljanje fabrike u pogon obeleženo je i simboličnim spajanjem kablova, a nakon svečanosti Vučić će zajedno sa domaćinima i gostima posaidit šest stabala japanske trešnje ispred fabrike.

Vlada Srbije je "Jazakiju" odobrila oko 10 miliona evra pomoći za pokretanje fabrike u Šapcu, a iz gradskog budžeta je za infrastrukturno opremanje izdvojeno 2,4 miliona evra.

Kompanija "Jazaki" je osnovana 1929. godine i posluje na oko 500 lokacija i ima više od 200 fabrika.

"Jazaki" u Evropi ima oko 350.000 zaposlenih u više od 20 zemalja. Ima dvadesetak prizvodnih pogona i više istraživačko-naučnih cenatara.

Takođe, ima više proizvodnih pogona u Bugarskoj i Rumuniji, a kompanija je u 2014. godini ostvarila prihod od 13,8 milijardi dolara.

Šabac je i prvi jugoslovenski grad koji ima povelju o prijateljstvu sa japanskim narodom. Prijateljstvo između Šapca i japanskog Fudžimija traje već 35 godina.

 
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva