:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2015   12:05

0

124

Jaz između najbogatijih i ostatka sveta raste

"Razmere globalne nejednakosti su prilično zapanjujuće, i uprkos tome što je ovo pitanje na vrhu globalne agende, jaz između najbogatijih i ostatka sveta ubrzano raste", izjavila je izvršna direktorka Oksfama, Vini Bjanjima, prenosi agencija Frans pres.

Bogatstvo jednog procenta najbogatijih povećano je sa 44 odsto u 2009. na 48 odsto u 2014. godini, navodi se u izveštaju Oksfama, i dodaje da će u 2016. godini oni imati udeo od preko 50 odsto u svetskom bogatstvu.

Prosečno bogatstvo pojedinaca iz elitnih jedan odsto je 2,7 miliona dolara (2,3 miliona evra), navodi se u analizi Oksfama.

Od preostalih 52 odsto svetskog bogatstva, skoro 46 odsto je u rukama ostale bogate petine svetske populacije, dok preostalo stanovništvo poseduje samo 5,5 odsto svetskog bogatstva prosečne vrednosti od 3.330 evra po pojedincu, navodi se u izveštaju.

Iz tog razloga, direktorka Oksfama pozvala je svetske lidere da na predstojećem ekonomskom forumu u Davosu ostave po strani lične interese, koji prema njenim rečima, stoje na putu pravednijeg i uspešnijeg sveta.

Bjanjima je poručila učesnicima WEF-a da se uhvate u koštac sa borbom protiv utaje poreza, unaprede javne usluge, i između ostalog uvedu minimalne plate kako bi se osigurala pravednija raspodela bogatstva.

ÄŒetrdeset i peti po redu Svetski ekonomski forum, koji će se od srede do subote održati u Davosu, trebalo bi da privuče rekordan broj učesnika, više od 300 šefova država i vlada.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva