:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Decembar 28, 2015   12:05

0

114

Javnim preduzećima da se upravlja kao u privatnim

On je, na okruglom stolu "NIN Fokus - Poslovanje, restruktuiranje i investicije u javnom sektoru", istakao da ne treba postavljati diskusiju o javnim preduzećima na stare temelje da li treba sve privatizovati ili ne.

"To nije pravo pitanje, već kako upravljamo. Treba upravljati po istim zakonima u privatnom i javnom sektoru", uveren je Čadež.

On je naglasio da, postoji više primera da je moguće uspešno upravljanje javnim preduzećima, kao i da se tek nakon toga može postavljati pitanje šta treba, a šta ne treba privatizovati.

Čadež je podsetio da je započeta korporativizacija preduzeća u kojima država ima učešće, a to omogućava da preduzeća dobiju organe upravljanja.

Država, prema njegovim rečima, treba da obavlja ulogu vlasnika na odgovoran način, da kontroliše i upsostavi zdrav sistem odgovornosti.

"Dobro korporativno upravljanje je pretpostavka za efikasnost preduzeća", podvukao je predsednik PKS.

On je istakao da bi to omogućilo državi da štiti svoju imovinu i učini ih mnogo privlačnijim za strateške partnere i investitore.

PKS, kako je naglasio, u svojim ciljevima želi da podrži i da pomogne vladu u rešavanju ovakvih problema.

"Pošta je primer da jednostavni zakoni poslovne i ekonomske fizike mogu da funkcionišu, ako se njima posvetimo na pravi način", istakao je Čadež.

On je ukazao da su javna preduzeća, državna, lokalna, komunalna članice PKS, kao i one iz privatnog sektora, i da komora svoj zadatak vidi u pomoći u sauočavanju sa problemima u poslovanju.

"Naš zadatak je da podržimo nove poslovne modele, kako bi preduzeća postala konkurentnija", rekao je Čadež dodajući da rešavanje nagomilanih problema doprinosi unapređenju efikasnosti.

Većina analiza, prema njegovim rečima, pokazuje da su loši ekonomski rezultati u suštini posledica lošeg upravljanje društvima u kojima država ima vlasništvo, a ono ne bi trebalo da se razlike od upravljanja u privatnom sektoru.

NIN Fokus, u nastojanju da dobije odgovore na izazove vezane za javna preduzeća, njihovo restrukturiranje i investicije u javnom sektoru, organizovao je okrugli sto, čiji je medijski partner Tanjug.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva