:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 09, 2015   12:05

0

113

Javni servisi bitan element demokratskog društva

Direktor RTS-a Dragan Bujošević izjavio je danas da je, zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja, neizvesno na koji način će se finansirati javni medijski servisi u Srbiji u narednoj godini.

“Nalazimo se u situaciji neizvesnog finansiranja Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine u nerednoj godini zahvaljujući onome ko bi trebalo da ima najviše razumevanja i da nam omogući finansiranje, a to je Ministarstvo kulture i informisanja”, rekao je Bujošević na konferenciji održanoj u glaleriji RTS-a.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport naglasio je da bez obzira da li se javni medijski servisi u Srbiji naredne godine budu finansirali iz budžeta ili ne, neophodno je pronaći rešenje kojim bi se osigurala njihova nezavisnost u skladu sa njihovom ulogom.

“Javni medijski servisi imaju neophodnu ulogu u obezbeđivanju javnog interesa u vreme kada komercijalni interesi, rijaliti programi, opsezi za rejtinzima i trka za prikupljanjem prihoda od oglašavanja bacaju senku na njihovu ulogu”, rekao je on.

Oni, kako je dodao, imaju odgovornost da informišu, kao i da budu kredibilni, pouzdani i nepristrasni izvori informacija kako bi svojim gledaocima predstavljali više od zabave.

“Poželjno je da edukativna i kulturna uloga budu objedinjene sa zabavom”, rekao je Devenport.

On je istakao da ne postoji evropski model o tome kako javni medijski servisi treba da budu organizovani i finansirani istakavši da su nakade za izdavanje dozvola za emitovanje, na primer, u Velikoj Britaniji od suštinske važnosti za nezavisnost Bi-Bi-Sija.

Ambašador Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić istakao je da je pitanje javnih medijskih servisa značajno u pogledu evropskih integracija jedne zemlje jer se pregovaračko poglavlje 23 bavi, između ostalog, slobodom medija.

Hrvatski diplomata je istakao da je važno razgovarati o ulozi javnih medijskih servisa u vreme kada smo “okruženi Farmama, Velikim Bratovima i Parovima”.

“Javni medijski servis nije određen samo profitom već i pojedinim sadržajima kao što je obrazovanje. Jedino javni medijski servis to može raditi. Javni medijski servisi moraju biti glavni promoteri temeljnih prava ljudi”, dodao je on.

Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp smatra da je pitanje javnih medijskih servisa jedna od najrelevantnijih tema za diskusiju u svakom demokratskom društvu jer se ne tiče samo provajdera već i same države.

Asp smatra da je važno ne dozvoliti da javni medijski servis bude ugrozen jer bi onda, kako je naglasio, njihova uloga i funkcionisanje bili usmereni na komercijalizaciju.

“Javni medijski servis je najbolji prijatelj svake nacije. On dopire do građana na svim nivoima društva”, rekao je on dodajući da javni medijski servisi treba da informišu javnost na osnovu činjenica i bez uređivačkih predrasuda kako bi doprineo uravnoteženom demokratskom razvoju.

On je kao primer dobre prakse naveo javne medije u Švedskoj u koje, kako je naveo, građani imaju najveće poverenje zahvaljujući kontinuiranom obezbeđivanju tačnih, istinitih i relevantnih informacija.

Ambasador je istakao da je u javnom interesu pronaći rešenje za najbolje načine pretplate i finansiranja javnih servisa kako bi se očuvao integritet nezavisnog novinarstva.

“Ne smemo da ih otpišemo nego moramo da ih negujemo jer bitan element svakog demokratskog društva”, istakao je on.

Konferenciju su organizovali RTS i RTV u saradnju sa ambasadama Švedške i Hrvatske i uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva