:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2018   12:05

0

185

Javni poziv opštinama za nagradu o pristupačnosti


Na ovaj način, Zaštitnik građana želi da promoviše primere dobre prakse u oblasti pristupačnosti na lokalnom nivou, kao i da ostvari bolju međusobnu saradnju sa gradovima i opštinama u Srbiji u cilju utvrđivanja stanja u oblasti pristupačnosti i uzroka zbog kojih se, u punoj meri, ne primenjuju propisi koji garantuju prava na pristupačnost javnih objekata, službi i usluga osobama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji, navodi se u saopštenju zaštitnika.




Takođe, ova inicijativa će pružiti značajne informacije za formulisanje preporuka i planova za unapređivanje pristupačnosti u okviru nadležnosti gradova, opština i gradskih opština.



Gradovi i opštine mogu da podnose prijave o svojim aktivnostima i inicijativama u više oblasti među kojima su izdvajenje sredstava iz lokalnog budžeta, obezbeđivanje prevoza, uklanjanje arhitektonskih barijera, lakše zapošljavanje, lakža komunikacija...



Nakon analize pristiglih prijava i prateće dokumentacije, konkursna komisija će sačiniti listu gradova i opština koji su ušli u uži izbor za dodelu nagrada, nakon čega će posetiti te gradove i opštine, kako bi nakon neposrednog uvida u sprovedene projekte, donela Odluku o dobitniku nagrade. Javni poziv zaštitnik je raspisao u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština - Savezom gradova i opština Srbije.



Rok za slanje prijava je 16. mart ove godine, a odluka će biti objavljena 16. aprila.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva