:

:

TV Most

clock

Januar 27, 2015   15:15

0

296

Jasmini Ahmetagić nagrada "Nikola Milošević"

U najuži izbor su uz knjigu Ahmetagićeve ušle i "Platonova filozofska mitologija" Irine Deretić (Zavod za udžbenike, Beograd) i "Poetika horora " Dejana Ognjanovića (Orfelin izdavaštvo, Novi Sad).

Žiri koji ove godine radi u sastavu Milo Lompar (predsednik) , Simo Elaković i Slobodan Grubačić je danas u studiju Radio Beograda 2 doneo odluku o pobedniku, a nagrada nije dodeljena jednoglasno. Za Ahmetagićevu su glasali Elaković i Grubačić dok je Lompar izdvojio svoje mišljenje i na prvo mesto stavio knjigu Irine Deretić, na drugo Ahmetagić a na treće Ognjanovića.

Članovi žirija saglasili su se da su tri knjige koje su ušle u najuži izbor izuzetno visokog kvaliteta i da je bilo teško izabrati pobednika, a diskusija koja je prenošena uživo, pokazala je koje dileme su članovi žirija imali.

Najviše primedi na račun svog dela dobio je Dejan Ognjanović, iako su se složili da je izuzetno dragocena i veoma opširna knjiga koja se bavi hororom u svim oblastima umetnosti.

Organizatori ove nagrade koja se dodeljuje 13. put i nosi ime srpskog teoretičara, profesora, akademika ibesednika Nikole Miloševića, su saopštili da će Ahmetagić dobiti povelju i novčani iznos u visini tri prosečna bruto lična dohotka, dok će laptop darivati sponzor Informatika AD.

Nagrada će biti dodeljena 9. februara u Kamenoj sali na dan rođenja Radio Beograda 2.

Iz studija je pozvana dobitnica nagrade koja je izjavila da je pratila skoro dvočasovni razgovor i ocenila da je bio izuzetno bio zanimljiv. Ona je dodala da nije očekivala da će nagrada njoj pripasti pogotovo kada je čula primedbe profesora Lompara koji je bio veoma kritičan prema njenoj knjizi.

Takođe, pozvan je direktor Instituta za srpsku kulturu iz Prištine, koji je iseljen u Leposavić, Srđan Slović koji je rekao da Institut ovu nagradu doživljava kao izuzetan uspeh za celokupuni sastav koji radi pod izuzetno teškim uslovima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva