:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2017   12:05

0

228

Japanska fabrika "Jazaki" u Šapcu počinje sa radom

Ovo je najveća japanska grinfild investicija u Srbiji. Fabrika je napravljena u industrijskoj zoni na 6,85 hektara. Država je podstakla sa 10,2 milion a iz gradskog budžeta za infrastrukturno opremanje izdvojeno još 2,4, ukupna investicija je vredna 25 miliona evra.

Izuzetno značajna za Šabac, jer je nakon raspada hemijske industrije Zorka, ovo najveća fabrika u gradu od koje se očekuje pokretanje privrednog točka. Do kraja 2019. godine posao će dobiti 1.700 ljudi. Izgradnja fabrike počela je prošle godine, projekat i radovi na izgradnji povereni su šabačkoj firmi.

Probna proizvodnja počela je u junu. Zaposleni su najpre prošli obuku u Jazakijevim fabrikama u Evropi, a od leta ovde je otvoren trening centar tako da se budući radnici obučavaju u Šapcu.

Pogon je veličine tri fudbalska igrališta. Prvih 500 radnika već je dobilo ugovore, oni koji su obučeni sada drže obuku ili su napredovali do šefa smene.

Šansa za mlade i nezaposlene, većina potrebnog kadra je srednje stručne spreme. Nova fabrika japanskog investitora je mogućnost za otvaranje drugih ino ili domaćih firmi koje mogu biti partneri kompaniji.

Otvaranju fabrike prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik korporacije Jazaki, kompanije Jazaki Evropa, ambasador Japana u Srbiji, grdonačelnik Šapca, predstavnik kompanije "Dajmer". Nakon otvaranja zvaničnici će ispred fabrike posaditi 6 stabala japanske trešnje. 

Šabac je prvi grad bivše Jugoslavije koji ima povelju o bratimljenu sa japanskim narodom. Prijateljstvo između Šapca i japanskog Fudžimija traje već 35 godina.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva