:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

226

Japan važan razvojni partner Srbije


Jadranka Joksimović zahvalila je na kontinuiranoj donatorskoj pomoći Japana Srbiji, posebno važnoj u periodu poplava i migrantskre krize. Takođe, Japan je od 2001-ve godine obezbedio više od 500 miliona evra kroz razvojnu pomoć, koja podrazumeva bespovratnu pomoć u vidu konsultanstkih usluga, isporuku medicinske i druge opreme, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata i povoljne kredite. Navedeni podaci potvrđuju da je Japan jedan od najvažnijih i najvidljivijih partnera naše zemlje, istakla je ministar za evropske integracije.



Japan podržava evropski put Srbije, naglasio je Đuniči Marujama. Ukazao je da je Srbija - po položaju, ljudskim, privrednim i prirodnim potencijalima, ključna država Jugoistočne Evrope. Ukazao je na spremnost Japana da podrži reforme u oblastima od posebnog značaja za razvoj Srbije uključujući oblasti životne sredine i preduzetništva.



Jadranka Joksimović i Đuniči Marujama postigli su saglasnost oko potrebe obezbeđenja podrške u oblastima od značaja za regionalni i lokalni razvoj i izrazili uverenje da će to predstavljati važan doprinos ukupnom razvoju Srbije.



U tom smislu, oni su naročito akcentovali značaj Sporazuma o uspostavljanju japanskog volonterskog programa za saradnju u inistranstvu. Na taj način, eksperti iz Japana pomagaće razvoj lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine, zdravstva, sporta... Taj dokument ministar Joksimović i ambasador Japana potpisaće u ponedeljak, tokom posete premijera te države Šinza Abea, Srbiji.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva