:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Avgust 17, 2015   12:05

0

168

Janković: Ministru se daju neprimerena ovlašćenja

Janković je u mišljenju dostavljenom MUP-u naveo da je nužno unaprediti Nacrt zakona o policiji, jer su pojedina bitna pitanja uređena na štetan način za ostvarivanje prava gradana (i pripadnika policije), za pravnu sigurnost i primenu zakona.

"Nacrt daje neprimerena ovlašćenja ministru i vodi politizaciji policijskih poslova. Građani imaju pravo i interes da policijski poslovi budu obavljani bez političkog uticaja, te je u tom smislu u interesu građana da se garantuje, zaštiti i ostvari operativna nezavisnost policije", naveo je Janković u mišljenju, koje je objavljeno na sajtu zaštitnika građana.

Nacrt, prema njegovom mišljenju, na više mesta ministra ovlašćuje da upravlja i neposredno utiče na konkretne policijske zadatke i poslove, a takođe ima neprimereno veliki uticaj na kadrovsku strukturu policije.

Uloga ministra, kako je propisana Nacrtom, primerenija je ulozi direktora policije, zbog čega Nacrt predstavlja put ka politizaciji policijskih poslova i uopšte policije, mišljenja je Janković.

Dodaje da Nacrt stvara osnov za pojačani stepen prisile prema građanima i proširivanje ovlašćenja policije, koje nije praćeno adekvatnim garancijama protiv zloupotrebe, na uštrb prava i sloboda građana.

Janković je, takođe, mišljenja da Nacrt omogućava proizvoljnost pri bezbednosnim proverama, na štetu Ustavom zajemčenih prava građana, pre svega prava na rad, obrazovanje, imovinu i zaštitu podataka o ličnosti.

"ÄŒak i formalni Ustavni uslov – da obrada podataka o ličnosti bude propisana zakonom, Nacrt ne poštuje", rekao je Janković.

Zaštitnik navodi i da Nacrt omogućava da pojedini zaposleni steknu prava koja nemaju osnov u otežanim uslovima rada, te da ostavlja mogućnost da širok krug zaposlenih u Ministarstvu ostvaruje pravo na beneficirani radni staž, a da to nema uporište u uslovima rada.

Nacrt, smatra Janković, ne rešava pitanje odgovornosti za "curenje" informacija iz istrage i plasiranja informacija u javnost kojima se vređaju prava građana, što je već uobičajena pojava.

Janković ima primedbe i na odredbe u poglavlju koje se odnose na kontrolu rada, pa prema njemu predložena rešenja ne predstavljaju jasno definisane oblike demokratske kontrole rada policije.

"Umesto jačanja položaja Sektora unutrašnje kontrole, Nacrt slabi nužnu operativnu nezavisnost Sektora", kaže Janković, koji smatra i da odredbe tog zakona treba dopuniti obavezom Sektora unutrašnje kontrole da ukoliko tokom svog rada dođe do saznanja i podataka da je, na radu ili u vezi sa radom zaposlenih u Ministarstvu, došlo do bilo kog oblika zlostavljanja građana, o tome bez odlaganja obavesti i Zaštitnika građana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva