Vesti
Janković: Humanitarne akcije vredne poštovanja, ali gde je država

17:36, 19.05.2017

|

Izvor: RTS

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković navodi da samoorganizovanje građana u prikupljanju novca za lečenje pacijenata u inostranstvu govori da živimo u društvu u kome postoji razumevanje i da je vredno divljenja, ali se pita gde je tu država.
Miloš Janković navodi da su humanitarne akcije vredne poštovanja, ali se pita gde je tu država.

"Lečenje naših građana putem SMS donacija i drugih priloga otvara, međutim, pitanje uloge i funkcije organa javne vlasti u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite", ističe Janković, a navodi se u saopštenju.

Navodi da građani koji se svakodnevno obraćaju zaštitniku građana izražavaju bojazan da li će, i pored toga što su zdravstveno osigurani, sa uredno overenim karticama zdravstvenog osiguranja, moći da se leče i da li će imati novčana sredstva potrebna za lečenje.

Zaštitnik građana je 15. maja 2017. godine zatražio od Ministarstva zdravlja i RFZO informacije da li su kod svih pacijenata za koje je prikupljan novac za lečenje u inostranstvu prethodno iscrpljene sve mogućnosti lečenja u zemlji, da li postoji mogućnost uspešnog lečenja u inostranstvu, a da RFZO nije u mogućnosti da obezbedi sredstva za upućivanje pacijenta.

Zatraženi su i podaci o eventualnim slučajevima samoinicijativnog odlaska građana na lečenje u inostranstvo, kao i informacije da li su Ministarstvo i Fond povodom učestalosti pojava na koje Zaštitnik ukazuje, zauzeli određeni stav ili mišljenje i učinili ga dostupnim široj javnosti.

O eventualnoj potrebi za donošenje mera iz svoje nadležnosti Zaštitnik građana odlučiće po prijemu traženih informacija.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design