:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2017   12:05

0

128

Janković: Humanitarne akcije vredne poštovanja, ali gde je država

Miloš Janković navodi da su humanitarne akcije vredne poštovanja, ali se pita gde je tu država.

"Lečenje naših građana putem SMS donacija i drugih priloga otvara, međutim, pitanje uloge i funkcije organa javne vlasti u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite", ističe Janković, a navodi se u saopštenju.

Navodi da građani koji se svakodnevno obraćaju zaštitniku građana izražavaju bojazan da li će, i pored toga što su zdravstveno osigurani, sa uredno overenim karticama zdravstvenog osiguranja, moći da se leče i da li će imati novčana sredstva potrebna za lečenje.

Zaštitnik građana je 15. maja 2017. godine zatražio od Ministarstva zdravlja i RFZO informacije da li su kod svih pacijenata za koje je prikupljan novac za lečenje u inostranstvu prethodno iscrpljene sve mogućnosti lečenja u zemlji, da li postoji mogućnost uspešnog lečenja u inostranstvu, a da RFZO nije u mogućnosti da obezbedi sredstva za upućivanje pacijenta.

Zatraženi su i podaci o eventualnim slučajevima samoinicijativnog odlaska građana na lečenje u inostranstvo, kao i informacije da li su Ministarstvo i Fond povodom učestalosti pojava na koje Zaštitnik ukazuje, zauzeli određeni stav ili mišljenje i učinili ga dostupnim široj javnosti.

O eventualnoj potrebi za donošenje mera iz svoje nadležnosti Zaštitnik građana odlučiće po prijemu traženih informacija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva