:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2015   12:05

0

113

Janković čestita Međunarodni dan ljudskih prava

Kao jedan od primera dobre prakse u prethodnom periodu, Janković je istakla odnos prema migrantima koji, kako je navela, pokazuje da poštujemo međunarodne zakone i negujemo vrednosti humanog i tolerantnog društva, saopšteno je iz Kancelarije poverenice.

Unapređenju poštovanja prava LGBT i transrodnih osoba doprinelo je i održavanje Parade ponosa i Trans Prajda bez incidenata, dodala je ona, podsetivši da je, na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika građana, Ustavni sud privremeno zaustavio zakon kojim bi se žene zaposlene u državnoj upravi prevremeno penzionisale.

Takođe je ukazala da su utvrđene izmene Predloga Zakona o dopunama Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, kojim se uvodi upotreba pečata i time im se olakšava svojeručno potpisivanje prilikom ostvarivanja prava ili usluga.

"Uprkos tome što smo pokazali da smo zrelije društvo, neophodno je još mnogo raditi na planu zaštite i unapređenja ljudskih prava", naglasila je Janković, podsetivši na poražavajuću statistiku da su samo ove godine 34 žene bile žrtve porodičnog nasilja sa smrtnim ishodom.

U tom smislu su neophodne hitne zakonske izmene i njihova puna primena, ističe poverenica i dodaje da ne postoji nikakvo opravdanje što su u pojedinim situacijama zakazale sve institucije sistema.

"Neophodno je raditi na zaokruživanju pravnog okvira koji omogućava puno poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki Srbije, i pre svega potpunu i doslednu primenu svih propisa", zaključila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva