:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Decembar 10, 2015   12:05

0

137

Janjić: ZSO glavna tačka sporenja među Albancima

Janjić je u emisiji "Sporazum" na Nezavisnoj TV mreži koju čini asocijacija lokalnih i regionalnih emitera na srpskom jeziku na Kosovu, istakao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) glavna tačka sporenja među Albancima i da je dugo to bila i među pregovaračima.

"Ne može stalno neko da dobija. Ovde je bila velika drama kada je uspostavljena administrativna linija ili granica, carina, sećate se Jarinja, protesta ljudi i drame. Sećate se i koji je kompromis napravila srpska zajednica kada je pristala da izađe na lokalne izbore 2012. godine", rekao je Janjić.

Sada su Albanci stigli do jedne tačke kao društvo, gde moraju da se suoče sa sobom, da li oni uopšte žele da u bilo kom obliku imaju Srbe ovde, rekao je Janjić istakavši da Samoopredeljenje koristi ZSO i demarkaciju granice sa Crnom Gorom da obara vlast u Prištini.

Oni moraju te bitke koje imaju za preraspodelu moći, vlasti konačno da lociraju tamo gde i u svim društvima, unutar sebe i da ih razreše, smatra on i dodaje da ne vidi bolje rešenje od izbora.

Međutim, kosovski analitičar Beljulj Bećaj smatra da vanredni izbori na Kosovu nisu rešenje, jer ako se održe novi izbori sa ovakvim tendencijama "imaćemo ratnohuškačku predizbornu kampanju koja će ići na štetu Srba".

"Teško je očekivati u ovakvim okolnostima da će se onaj koji izgubi izbore u ovakvoj situaciji pomiriti sa rezultatom, što znači novo zaoštravanje", rekao je Bećaj u emisiji " Sporazum".

Prema njegovoj oceni, jedini mogući scenario koji ima racionalnu osnovu je formiranje privremene vlade uz saglasnost svih relevantnih subjekata koje će primeniti neke međunarodne sporazume, naročito onaj koji se odnosi na formiranje Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Bećaj je rekao da su ZSO i demarkaciona linija sa Crnom Gorom dobar povod za mobilizaciju masa na Kosovu, ali da to nije suština zbog čega opozocija insistira na njima.

Prema mišljenju direktorke nevladine organizacije "Evropski pokret Srba" Rade Trajković, Vlada Kosova nema kapacitet da implementira one delove Briselskog sporazuma koji bi zadovoljili minimum uslova za organizaciju života Srba, a koji se odnosi na ZSO, jer je opozicija suviše jaka.

"Ne znam kako će rukovodstvo iz Prištine nastaviti pregovore u Briselu s obzirom da nema kapacitet da te pregovore implementira", kazala je Trajkovićeva u emisiji "Sporazum".

Ona se osvrnula i na bezbednosnu situaciju na Kosovu, ocenjujući da su tenzije narasle.

"U običnoj komunikaciji između Srba i Albanaca poraslo je ponovo neraspoloženje ili tenzije. Srbi u Gračanici su se povukli unutar enklava, slabije izlaze, boje se, napetost je velika, demonstracije su suštinski antisrpske… ali zaista mi smo ponovo na tapetu", upozorila je Trajković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva