:

:

TV Most

Foto: Tanjug, arhiva

clock

April 27, 2017   17:45

0

125

Janjić: Odluka će ojačati "svealbansku saradnju"

U izjavi Tanjugu Janjić kaže da je u svemu dobro što sada kosovska strana neće više imati opravdanje za prekid dijaloga.

- Sada su obavezni da dođu na nastavak razgovora u Brisel, što bi moglo da unapredi ocenu koju EK ima i da doprinese, pre svega Beogradu, da se otvore nova poglavlja - ocenjuje Janjić.

To bi, dodaje, na javnost Srbije ili one koji podržavaju vlast Beogradu delovalo relaksirajuće.

Janjić kao negativne posledice odluke francuskog suda vidi i to što će ona ojačati "svealbansku saradnju" na čitavom Balkanu, ali i u dijaspori.

Albanski faktor, kaže Janjić, sad postaje ozbiljan izazov i lokalnim političarima, ali i Evropskoj Uniji.

Kad je rec o Srbiji, Janjić smatra da ovakva odluka odgovara pre svega onima koji su protiv dijaloga i protiv člansta u EU i pribojava se da će sve više biti zagovaranja da se ujedini Srbija sa RS.

Kaže da je ovo momenat u kojem pre svega politika treba da položi ispit, ali upozorava da je ova odluka i signal lošeg stanja u srpskom tužilaštvu, i pravosuđu uopšte.

Dodaje u prilog tome da je samo u jednom slučaju optužnica po poternici koju je Srbija izdala za ratni zločin ispoštovana u drugoj zemlji i ta je osoba izručena - iz Crne Gore.

Vreme je zato, ocenjuje Janjić, da se sa dobrim brojem sudija i tužilaca, a često su to ljudi iz 90-tih i s Kosova, država pozdravi.

- To mora da bude prvi zadatak i ministra pravde i vlade - kaže Janjić.

Francuski sud danas je odbio zahtev Srbije za izručenje Haradinaja, koga Srbija tereti za ratne zločine.

Izvor: Blic, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva