:

:

TV Most

clock

April 25, 2017   12:05

0

149

Jalon: Islamska država se jednom izvinila za napad

"Bio je nedavno jedan slučaj kada je Daeš otvorio vatru i izvinio se", rekao je Jalon, koristeći arapski naziv organizacije, prenose izraelski mediji.

To je očito bila aluzija na sukob koji se dogodio blizu sirijske granice prošlog novembra, kada su izraelski vojnici razmenjivali vatru sa saveznicima Islamske države.

Nakon kratke razmene vatre, izraelska vojska je napala terorističku organizaciju iz vazduha i tenkovskom vatrom, navodi Tajms ov Izrael.

Izrael i veći deo zapadnog sveta smatra saveznike Islamske države na sirijskom delu strateškog Golana, poznate kao Armija Kalid ibn el Valid, terorističkom organizacijom.

Komunikacija sa njima je tehnički nelegalna na osnovu izraelskog zakona, jer predstavlja kontakt sa neprijateljskim agentom.

Jalonova izjava o izvinjenju ID je data u sklopu šire ocene politike Izraela u Siriji.

Izrael nastoji da se ne meša u građanski rat koji besni više od šest godina u susednoj zemlji, kako tvrdi, ali odgovora na prelivanje sukoba preko granice i povremeno napada iz vazduha konvoje oružja iz Sirije namenjene libanskom Hezbolahu.

Kako je zapravo ID izrazila izvinjenje Izraelu ostalo je nejasno, jer je izraelska vojska odbila da komentariše Jalonovu izjavu.

Sirijski zvaničnici optužili su Izrael da direktno pomaže ID i druge pobunjeničke organizacije, što ta zemlja odlučno poriče.

Jalon je bio ministar od 2013. do maja 2016 godine, kada je dao ostavku.

Njegov kabinet odbio je da objasni detalje tog izvinjenja koje je on izgleda slučajno pomenuo.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva