:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Mart 06, 2015   19:46

0

236

Jahjaga i opozicija o formiranju Specijalnog suda

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Kosova, Jahjaga je tom prilikom upoznala sagovornike s naporima institucija Kosova za ostvarivanje medjunarodnih obaveza koje se odnose na formiranje Specijalnog suda koji će suditi optuženima za ratne zločine pomenute u izveštaju Dika Martija.

"Jahjaga je Ljimaja upoznala sa angažovanjem institucija na ispunjavanju medjunarodnih obaveza, za šta su potrebne dve trećine glasova poslanika Skupštine Kosova. Takodje, sagovornika je upoznala s predstavnicima Evropske unije o paketu zakona koji bi u Skupštini trebalo da budu procesuirani narednih meseci", navodi se u saopštenju.

Ona je navela značaj političkog i društvenog konsenzusa o formiranju Specijalnog suda, dodajući da sud neće suditi borbi i naporima Kosova za slobodu i nezavisnost, već će se baviti optužnicama koje proizilaze iz izveštaja Saveta Evrope.

Iz kabineta kosovske predsednice nije stiglo saopštenje sa sastanka sa Imerijem, dok prištinski mediji prenose da je on ocenio da je Specijalni sud izuzetno štetan i opasan za prošlost i budućnost Kosova.

"Preko ovog suda se iskrivljuje istina o prošlosti Kosova, o ratu vodjenom na Kosovu. Sud će za osnov imati izveštaj Dika Martija kao i izveštaj tužioca Vilijamsona, gde se govori o mogućnosti da su pripadnici OVK vršili zločine i ići će se toliko daleko da se kaže da postoje sumnje da je bilo pokušaj genocida na Kosovu, što je upravo suprotno od onoga što se tokom rata dogodilo na Kosovu", rekao je Imeri.

Prema njegovim navodima, Srbija je nad Albancima izvršila genocid i taj je genocid posebno bio aktivan tri poslednja meseca rata.

"Sada se stvara poseban sud za OVK i kosovske Albance, kao da su Albanci sa Kosova bili najveći vinovnici i najveći zločinci u ratovima u bivšoj Jugoslaviji", kazao je Imeri.

Predstavnici opozicionih stranaka Samoopredelenja, AZBK i IK su se izjasnili protiv usvajanja ustavnih promena i zakona o Specijalnom sudu.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva