:

:

TV Most

clock

April 25, 2018   12:05

0

181

Jagland: SE prati situaciju na KiM posle hapšenja Đurića


Torbjorn Jagland je tako odgovorio na pitanje poslanice u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dubravke Filipovski, koja je postavila pitanje zašto je izostala reakcija i osuda Saveta Evrope povodom hapšenja i brutalnog napada na Marka Đurića, direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, 26. marta ove godine.


Filipovska, inače članica stalne delegacije Narodne skupštine u PS Saveta Evrope, je u okviru redovnog Prolećnog zasedanja postavila nekoliko pitanja pred PS Saveta Evrope, veoma važnih u ovom aktuelnom političkom trenutku za Srbiju, saopšteno je iz srpskog parlamenta.


Dubravka Filipovski je ministru spoljnih poslova Makedonije, Nikoli Dimitrovu, u susret majskom samitu u Bugarskoj za zemlje Zapadnog Balkana, postavila pitanje u vezi sa evropskom perspektivom zemalja u ovom regionu.


Pitanje je postavljeno nakon izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona da je reforma EU prioritet u odnosu na prijem novih članica.


Filipovsku je zanimalo i koliko kritike u izveštaju Evropske komisije u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije za zemlje Zapadnog Balkana mogu biti problem u pristupanju EU.


Dimitrov je u svom odgovoru istakao da izjava francuskog predsednika nije kontradiktorna napretku koji se očekuje od zemalja Zapadnog Balkana i da će se ta dva procesa odvijati paralelno.


Važno je da zemlje Zapadnog Balkana nastave sa reformama i da ispunjavaju preporuke Evropske komisije, dodao je Dimitrov.


Takođe, Filipovska je oštro reagovala na izveštaj PS Saveta Evrope o humanitarnim potrebama i pravima interno raselhenih lica u Evropi, a u koji nije uvedeno 220.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, koji se za sve ove godine suočavaju sa nemogućnošću povratka u svoje domove, na šta posebno utiče kontinuirano nepoštovanje Rezolucije UN 1244, loša bezbednosna situacija na KiM i odsustvo ekonomskih mogućnosti za povratnike.


Naročito se, kako se navodi, osvrnula na brojne svakodnevne napade na malobrojne povratnike srpske nacionalnosti na KiM, a da pri tome krivci nisu uopšte privedeni pravdi niti procesuirani.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva