:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   16:28

0

185

Jačati kapacitete na svim nivoima na putu ka EU



Jadranka Joksimović je naglasila da je neophodno odgovorno korišćenje sredstva iz pretpristupnih fondova, uz napomenu da Srbija sada iz tih fondova ima na raspolaganju oko 200 miliona evra godišnje, a da će, kada postane članica EU, ta sredstva biti skoro šest puta veća.

Joksimović je na Forumu "Uticaj procesa pristupanja EU na lokalne samouprave" podsetila da Srbija iz pretpristupnih fondova od 2014. do 2020. godine na raspologanju ima 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći, odnosno oko 200 miliona evra na godišnjem nivou, i istakla da je važno da lokalne samouprave podignu svoje kapacitete kako bi bile spremne da pripreme I sprovedu projekte koji će se finansirati iz tih fondova.

"Od centralne vlasti, preko pokrajine do lokalnih samouprava, svi moramo da vodimo računa o korišćenju fondova", rekla je Joksimović i dodala da ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je EU najvažniji partner zemlji kandidatu, ne samo kao model kojem se teži već i kroz direktnu i konkretnu finansijsku i svaku drugu pomoć.

Ističući da će fondovi koje će Srbija imati na raspolaganju kad uđe u EU biti i do pet, šest puta veći, Joksimović je rekla da ja važno da Srbija pokaže da ima kapacitete i da ume da koristi sredstva iz IPA fondova i da pokaže da svi koji su uključeni u proceš EU integracija – i lokalne samouprave, i pokrajina i centralni nivo, spremni da budu nosioci promene sistema u pravcu postizanja standarda EU.

"Nije sve samo visoka politka, suština procesa evropskih integracija je postizanje kriterijuma i jačanje naših kapaciteta da postanemo uređeno društvo", rekla je Joksimović.

Ona je navela i da lokalne samouprave treba da se pripreme i za apliciranje i korišćenje fondova EU za poljoprivredu, iz kojih će Srbiji sledeće godine biti dostupno 10 miliona evra.

Joksimović je istakla da se 70 odsto propisa koje će Srbija uskladiti sa evropskim zakonodavstvom odnositi na lokalne samouprave i one će morati da ih sprovode, te je zato, navela je, važna uloga lokalnih samouprava u izradi pregovaračke pozicije Srbije po određenim poglavljima.

Ministarka je podsetila da su predstavnici SKGO učestvovali u procesu skriniga u dosadašnjim pregovorima, da će imati svoju ulogu i ubuduće.

Joksimović je u tom smislu rekla da je identifikovano 21 poglavlje u pregovorima sa EU koje se tiče lokalnih samouprava, te da je njihovo mišljenje tokom pregovaranja veoma važno.

Miščević: Potrebno uvođenje evropskog službenika

Šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević izjavila je da bi lokalne samouprave u Srbiji trebalo da imaju službenike koji će pratiti tok evropskih integracija i koordinirati sve važne aktivnosti.

Ona je na Forumu "Uticaj procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji" rekla da se u predlogu zakona o lokalnoj samoupravi nalazi i ideja da lokalne samouprave imaju službenike koji će biti zaduženi za evropske integracije i da se nada da će to biti sprovedeno i u praksi.

Miščević je rekla da je uključivanje SKGO u proces EU integracija veoma važno, te da su oni, kao predstavnici lokalnih samouprava, pratili skirininge koji su se odnosili na poglavlja koja ih se tiču.

Rekla je i da su korišćene analize SKGO u pripremama za skrininge, ističući da je u fazi pripreme za otvaranja pregovaračkih poglavlja potrebno više znanja i drugačijih kapaciteta i analiza.

Miščević je rekla da će zakoni koje će Srbija usvajati biti obaveza i na centralnom nivou i na lokalnom nivou, te da će opštine i gradovi imati dosta posla i izazova u raznim oblastima, kao što su poljoprivreda, regionalni razvoj, politika zapošljavanja, životna sredina, javno informisanje, javne nabavke.

"Evropske integracije su veliki reformski proces za celo društvo, ne samo za državu, ne samo za izvršnu vlast", rekla je Miščević.

Savetnik u Ambasadi Švedske u Srbiji Torgni Svenungson govorio je o dvadeset godina iskustva švetskih lokalnih vlasti u EU, navodeći da je veliki deo zakondavstva EU predmet realizacije i implementacije na lokalnom nivou, te da je veoma važna uloga građana i organizacija civilnog društva.

On je rekao da je u Švedskoj najmanje 60 odsto odluka i aktivnosti na lokalnom nivou pod uticajem odluka EU.

Ričard Masa iz Delegacija EU u Srbiji rekao je da su do sad lokalne samouprave u Srbiji koristile oko 400 miliona evra sredstava EU.

"Nema lokalne samouprave u Srbiji koja nije do sad imala korist od bar nekog projekta koji je finansiran sredstvima EU", rekao je Masa i dodao da lokalne samouprave mogu da računaju i ubuduće na EU.

Predsednik SKGO Zoran Perišić naveo je da je ta organizacija identifikovala 21 poglavlje u pregovorima sa EU koje se tiče gradova i opština.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva