:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2018   20:04

0

263

Jačanje saradnje srpskih i nemačkih javnih beležnika


Tom prilikom potpisan je i Memorandum o razumevanju o ciljevima digitalizacije radnih procesa pri komunikaciji javnih beležnika i javnih registara.



Nakon sastanka Kuburović je ocenila da je saradnja između Srbije i Nemačke kontinuirana kada je reč o jačanju vladavine prava i iskazana kroz veliku podršku koju je pružila prilikom uspostavljanja javnobeležničkog sistema u Srbiji 2014. godine.



"Od 2012. imali smo veliku podršku od Savezne nemačke komore notara pre svega kroz obuku koju je sprovodila za prve javne beležnike koji su počeli svoj rad 1. septembra 2014. godine", navela je ministarka.



Kako je rekla današnji protokol unapređuje položaj javnog beležništva u Srbiji i u Nemačkoj, pre svega jačanjem digitalizacije i olakšanim i ubrzanim postupcima za upis svojine u katastar.



"Danas smo konstatovali da je javno beležništvo u Srbiji za cetiri godine, koliko postoji, izuzetno napredovalo - uspostavljen je red u prometu nepokretnosti, a Ministarstvo pravde je formiralo Registar prometa nepokretnosti", navela je Kuburović.



Ona je dodala da su sprečene sve zloupotrebe koje smo imali u prethodnom periodu, kao što je dvostruka prodaja nepokretnosti koja zahvaljujući radu javnih beležnika danas više ne postoji.



Međutim, kako je rekla, i dalje se radi na razvoju pravosudnog informacionog sistema, digitalizaciji i povezivanju javnih beležnika sa katastrom, kao i na elektronskoj dostavi svih dokumenata koji su neophodni za proces upisa svojine na nepokretnosti.



Podsetila je da od 1. juna, kada je počela primena novog Zakona o katastru, javni beležnici imaju ključnu ulogu jer omogućavaju da građani na jednom mestu završe sve poslove i da nemaju više administrativnih prepreka za upis imovine u katastar.



"To znači da javni beležnici prlikom overe ugovora o prometu nepokretnosti istovremeno dostavljaju sve zapise katastru i samim tim ubrzavaju proces upisa javne svojine", naglasila je ministarka.



To je nešto na čemu, kako je navela, Nemačka insistira kada je reč o vladavini prava u Srbiji, kako bi se skratile sve administrativne procedure, neophodne za uspostavljanje vlasništva nad nepokretnostima.



Predsednik Nemacke komore notara Jens Borman rekao je da je dobro funkcionisanje notarskog - javnobeležnickog sistema, veoma važan preduslov za dobro funkcionisanje same privrede.



"Veoma je važno da imamo funkcionalan katastarski sistem i funkcionalno pravno savetovanje od strane javnih beležnika, posebno u važnim slučajevima prenosa vlasništva nad nepokretnostima. Zbog toga mislim da je to i za Nemacku i za Srbiju jedan od ključnih faktora za ekonomski razvoj", precizirao je Borman.



U tom pogledu, kako je naveo, svi moramo da se uhvatimo u koštac sa razvojem novih tehnologija, digitalizacijom svih procesa, uvodenjem elektronskih katastara i elektronskog prenosa podataka od javnih beležnika u katastarsku službu.



"Tu možemo mnogo da naučimo jedni od drugih, da zajednički razvijamo tehnička i tehnološka rešenja u toj oblasti, ali takva rešenja, koja moraju, s jedne strane, da budu bezbedna i sigurna, a s druge strane funkcionalna. Samo na taj nacin možemo da obezbedimo pravnu sigurnost, koja je važan preduslov i za jacanje investicija i za privredni rast", zaključio je Borman.



Zamenik predsednika Nemacke komore notara Ricard Bok naveo je da je tokom razgovora sa delegacijom Srbije dogovorena dalja saradnja kao i poseta nemačke delegacije Srbiji krajem ove godine.



On je ocenio da se javno beležništvo u Srbiji za samo četiri godine neverovatno razvilo, kao i da Srbija ima dobar Zakon o javnom beležništvu.



Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić naveo je da je tokom sastanka sa nemačkim notarima konstatovano da dva sistema imaju dosta sličnosti u radu, kao i zajedničke problemi koji prate rad obe komore.



"Konstatovali smo da od sveobuhvatnih, ažurnih i pouzdanih registara zavisi i rad javnog beležništva i tom smislu smo potpisali Protokol o saradnji kojim bi trebalo da stvorimo zakonske i tehničke pretpostavke u cilju direktnog pristupa registrima, prenosu podataka i da radimo na elektronskoj ispravi, čime ćemo podići pravnu sisgunost građana i samim tim postići bolji kvalitet u radu javnih beležnika", ocenio je Cvejić.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva