:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2017   12:05

0

176

Jačanje saradnje sa Kinom u okviru inicijative "Jedan pojas,jedan put"

Ministarka Mihajlović i Džang razgovarali su o nastavku saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata, kao i o produbljivanju saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma i informacionih tehnologija, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Svi projekti koje zajednički sprovodimo u oblasti infrastrukture i saobraćaja pokazuju da naša saradnja i prijateljstvo iz godine u godinu bivaju sve bolji. Srbija je prepoznata kao centar infrastrukture u inicijativi 16 plus 1 i očekujemo da u skorijoj budućnosti organizujemo sastanak resornih ministara u Beogradu kako bismo razgovarali o novim projektima", rekla je ministarka.

Mihajlovićeva, koja predsedava vladinom Mešovitom komisijom za odnose Srbije i Kine, istakla je tom prilikom da saradnju u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put" treba još intenzivnije nastaviti.

"'Jedan pojas, jedan put' za nas je od ogromne važnosti i želimo da kao tranzitna zemlja budemo što više deo tog projekta, posebno u oblasti železničkog i drumskog saobraćaja", rekla je Mihajlovićeva.

Takođe je predstavila rezultate dosadašnje saradnje sa Kinom, podsetivši da je zajedničkim zalaganjem završen most Zemun-Borča, da je uspostavljena avio-linija Beograd-Peking, da su ukinute vize građanima Kine, ali i da se intenzivno radi na izgradnji Koridora 11 i pripremi projekta za rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta.

"Pored postojećih infrastrukturnih projekata, vrednih 2,5 milijardi, od velike važnosti je da razvijamo strateško partnerstvo i u oblasti poljoprivrede, turizma, novih tehnologija i razmeni znanja i iskustava", istakla je ministarka.

Džang Đunkuo zahvalio je potpredsednici Vlade na izuzetnoj saradnji, istakavši da potencijala za dalje razvijanje dobrih odnosa ima.

"Mnogi u regionu mogu da pozavide Srbiji zbog prijateljskih odnosa koje ima sa Kinom, kao i zbog rezultata koje smo zajedno postigli. Najrazvijeniju saradnju imamo u oblasti infrastrukture, nastavićemo sa tom dinamikom i želja nam je da i u drugim oblastima, poput poljoprivrede, turizma i informacionih tehnologija, te odnose produbimo", istakao je Džang.

Mihajlovićeva i Džang Đunkuo saglasili su se da dugoročno prijateljstvo i dobri politički odnosi dve zemlje predstavljaju odličnu osnovu za dalje produbljivanje saradnje Srbije i Kine u svim oblastima.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva