:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

114

Jačanje dolara otežava opravak ekonomije SAD



Dow Jones ojačao je prošle sedmice 0,7 odsto, na rekordnih 18.140 bodova, a S&P 500 indeks 0,6 odsto, na takođe rekordnih 2.110 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,3 odsto, na 4.955 bodova, najviši nivo u 15 godina.

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se rastu cena akcija u petak, nakon što su ministri finansija evrozone postigli sporazum o produženju programa finansijske pomoći Grčkoj za još četiri meseca.

Prema tom sporazumu, Grčka bi do ponedeljka trebala Evrogrupi podneti popis svih mera koje planira preduzeti do kraja programa finansijske pomoći.

Ulagači su odahnuli jer taj dogovor otklanja opasnost da se Grčka idućega meseca, nakon isteka dosadašnjeg programa međunarodne finansijske pomoći, nađe pred bankrotom, bez dovoljno sredstava za isplatu svih dospelih dužničkih obaveza.

„Tržište se prošle sedmice držalo prilično dobro dok se čekao rasplet grčke dužničke drame. No, obim je bio nizak, jer su ulagači čekali signale treba li početi kupovati akcije ili čekati“, kaže Frank Cappelleri, analitičar u kompaniji Instinet.

Ističe da se ulagači, nakon sporazuma s Grčkom, sada mogu usredsrediti na ekonomske pokazatelje, koji su posljednjih dana bili u drugom planu.

A novi makroekonomski podaci, koji se očekuju ove sedmice, mogli bi dodatno podstaći špekulacije hoće li Fed već polovinom godine povećati ključne kamatne stope ili će tu odluku odgoditi.

Prošle sedmice objavljen zapisnik sa januarske sjednice Feda pokazao je da njegove čelnike zabrinjavaju niska inflacija i jačanje dolara prema ostalim valutama, što otežava oporavak najveće svetske ekonomije.

Zbog toga su oživele špekulacije da bi Fed mogao odgoditi odluku o zaoštravanju monetarne politike. No, te su špekulacije ubrzo splasnule jer su novi makroekonomski podaci pokazali da ekonomija i dalje stabilno raste.

Zbog toga se s nestrpljenjem čeka polugodišnji izveštaj predsednice američke centralne banke Janet Yellen u Kongresu u utorak.

„Verujem prijašnjim izjavama Yellen da će Fed biti strpljiv i da će odluka o kamatama zavisiti o ekonomskim pokazateljima. Premda se rast ponešto usporava, trend oporavka ostaje nenarušen“, kaže Jeffery Saut, strateg u kompaniji Raymond James Financial.

Osim dobrih ekonomskih pokazatelja, proteklih su sedmica cene akcija podsticali i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine američkih kompanija.

Ove će sedmice, pak, u fokusu ulagača biti kvartalni poslovni izveštaji trgovačkih lanaca, koji će pokazati jača li potrošnja Amerikanaca, što je neophodno za dalji rast najveće svjetske ekonomije.

U fokusu ulagača biće i cene nafte koje već mjesecima znatno utiču na tržišta kapitala, jer snažno pritišću akcije u energetskom sektoru. Od lanjskog juna pale su za više od 50 odsto, pa su u januaru zaronile na najniže nivoe u šest godina. No, kasnije su ponešto ublažile gubitke.

Prošle su sedmice, nakon vesti o daljem rastu zaliha u SAD-u na rekordne nivoe, što pokazuje da je ponuda i dalje veća u odnosu na potražnju, cene crnog zlata zabilježile prvi sedmični pad nakon tri nedelje rasta.

Izvor: Hina

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva