:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2015   13:00

0

193

Jablanović: ZSO nije ni magla ni šarena laža

„Zajednica srpskih optšina nije magla na terenu koja bi trebano da bude tu samo kada se Srbi pozivaju na parlamentarne izbore i da se prevare nekom šarenom lažom koja se potegne samo za izbore i nakon toga čega sledeće. Zajednica srpskih opština je projekat iza koga stoje tri ozbiljne strane – Brisel, Beograd i Priština koje su na sebe preuzele obavezu i odgovornost kako bi se formirala Zajednica srpskih opština“, rekao je Aleksandar Jablanović u intervjuu datom našoj televiziji.

Jablanović je dodao da ne vidi razlog zašto se prolongira formiranje ZSO kada u „koalicionom sporazumu jasno piše "ne Asocijacija već Zajednica srpskih opština“.

„Pošto ne postoji zakon o formiranju zajednica trebalo bi u pokrajinskoj skupštini promeniti neke zakonske propise kako bi se trasirao i otvorio put za formiranje ZSO“, naglasio je Jablanović i dodao da jednaka odgovornost za formiranje ZSO leži na političkim predstavnicima Srba i privremenim organima u Prištini.

Jablanović je naglasio da „bez Briselskog sporazuma gde je formiranje Zajednice srpskih opština jedna od ključnih tačaka ne bi bilo lokalnih i parlamentarnih izbora na severu Kosova i Metohije a bez formiranja ZSO dovodi se u pitanje smisao celog Briselskog sporazuma“.

„Mi smo sproveli sve naše obaveze a druga strana je ta koja konstantno vrši opstrukciju Briselskog sporazuma odnosno njegove primene i primetno je, za to ima prećutnu saglasnost Evropske unije“, naglasio je Jablanović i dodao da medjunarodna zajednica mora da shvati da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu deca sa kojom mogu da se poigravaju.

Komentarišući pisanja prištinskih medija da će formiranje Zajednice srpskih opština ići u paketu sa reformisanjem kosovskih bezbednosnih snaga Jablanović je rekao da to nije moguće jer, kako je rekao, „to su dva potpuno različita nacrta zakona“.

„Nacrti zakona moraju prvo da prodju glasanje u odredjenim komisijama i od toga zavisi da li će se ti nacrti naći na glasanju u skupštini. Zakon o formiranju ZSO i Zakon o kosovskim oružanim snagama nemaju veze jedan sa drugim i ne mogu se ni na koji način povezivati“, rekao je Jablanović i istakao da je jedino moguće glasanje u istom danu ali ne jednim glasanjem.

Jablanović je naglasio da su takvi naslovi spekulacije kosovskih novinskih agencija radi publiciteta.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva