:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Mart 06, 2015   12:05

0

185

Jablanović: Priština da sarađuje

"Mi ovako nećemo više ići da se igraju sa nama, da zakon poštuju, kada im odgovara, a kada im ne odgovara, ne. Ili ćemo raditi kako treba, ili nećemo uopšte raditi", rekao je Dragan Jablanović u emisiji „Dogovor!?“ RTV Kim.

"Onda će propasti sav trud i Beograda i međunarodne zajednice, a to ne bi bilo dobro. Ako se to dogodi, sever više nikada neće učestvovati na lokalnim izborima koje organizuje Priština. Ovde situacija već godinama nije normalna", navodi gradonačelnik Leposavića.

Jablanović, koji je i predsednik Upravljačkog tima Zajednice srpskih opština (ZSO), tvrdi da su zakonski rokovi za usvajaje budžeta za opštine na severu Kosova u potpunosti ispoštovani, a da pretnje Prištine vandrednim izborima pokazuju da im nije stalo do integracije severa u kosovski sistem.

„Bolje je bilo da ljudski kažu, ako ne žele sever da integrišu, da nam kažu jasno, a ne da nam šalju sada neke rokove mimo zakona, do kraja januara, februara, sada do kraja marta. Nema rokova, rokovi su bili do septembra i nema više, neka poštuju zakon, za sve isto. Nisam verovao da ćemo mi tražiti da se poštuje zakon. Evo, i ovi ministri što su ostali, niko ih više ne vidi. Šalju nam, bez odobremnja ministra Marića, neke dopise da će raspustiti skupštine”, ističe Jablanović.

Objašnjavajući da su troškovi za sektore obrazovanja i zdravstva u kosovskom i srpskom sistemu regulisani na različite načine gosti „Dogovora!?“ su naglasili da Priština želi da ima uvid u sektore obrazovanja i zdravstva u srpskim opštinama, ali da za plate zaposlenih ne želi da izdvaja dodatna sredstva, već samo onoliko koliko njoj odgovara.

Predsednica SO Severna Mitrovica Ksenija Božović kaže da je Priština, iako su lokalne samouprave ispoštovale sve zahteve Vlade Kosova po pitanju lokalnih budžeta, blokirala račune Opštine Severna Mitrovica zbog čega će, kako kaže, najviše ispaštati građani.

Božovićeva ističe da dosadašnji tretman koji su srpski predstavnici u Vladi i Skupštini Kosova imali dovodi do zaključka da Srbi treba da se sami organizuju i oforme ZSO kako bi na bolji način ostvarivali svoja prava.

“Ukoliko budemo čekali, a čekamo dugo već i vidimo da neko sprečava da dođe do toga, ja mislim da bi mi Srbi trebali da krenemo u samoorganizovanje zajednice, u sazivanje skupštine i usvajanje tog statuta i da onda dostavimo to Prištini, treba baciti loptu u njihovo dvorište i neka onda oni menjaju zakon i Utav, neka vide šta će sa tim”, kazala je Božovićeva.

“U Koalicioni sporazum sa vladajućim partijama je uneta tačka po kojoj treba da se omogući formiranje Zajednice u roku od 3 do 5 meseci. Ja sam po prirodi optimista, ali u ovom slučaju nisam. Mislim da oni ne žele to jer se mnogo plaše, ne znaju šta je to”, kaže Jablanović.

Božovićeva je, govoreći o slučaju lidera GI SDP Olivera Ivanovića, koji je optužen za krivično delo ratnog zločina, apelovala na Euleks da Ivanoviću, nakon saslušanja svedoka u martu mesecu, omogući da se brani sa slobode. Ona je navela da će tada prestati opasnost da Ivanović utiče na svedoke, što je glavni razlog iz kog Euleks nije Ivanovića oslobodio pritvora.

Izvor: Radio KiM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva