:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2018   15:04

0

141

Izvoz RTB Bora premašio 100 miliona dolara za 5 meseci

Devizni priliv ostvaren je od prodaje bakra, srebra, platine, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena, dok je vrednost izvoza u maju iznosila 16,4 miliona dolara, navodi se u saopštenju Rudarsko-topioničarskog basena Bor.
Od početka godine, RTB Bor je na stranom tržištu prodao nepunih 12 hiljada tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 30 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine.
 
Tu količinu bakra su od RTB Bora kupili Turci, Hrvati, Nemci i Bugari. Englezi su otkupili tonu i po srebra, 25,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine, a u Poljsku je ukupno otpremljeno 13,5 tona selena i 475 tona plavog kamena.
 
S druge strane, domaćim prerađivačima - "Valjaonici bakra" i "Ist Pointu" iz Sevojna, kao i borskom "Pometonu" - RTB Bor je od početka ove godine isporučio 3.685 tona bakra vrednosti 25,6 miliona dolara.
 
Taj bakar je u obliku žice, trupaca, limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu.
 
Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u maju iznosio je 15,78 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje 1,8 tona selena, 12 kilograma paladijuma, 45 tona plavog kamena i 2,1 tone sumporne kiseline.
 
Sve to je RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u maju vredan 16,4 miliona dolara, a ovi proizvodi prodavani su u Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Turskoj.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva