Vesti
Izvoz brašna premašiće istorijsku količinu iz 2016.godine

12:05, 14.04.2017

|

Izvor: Tanjug

Izvoz brašna u ovoj godini mogao bi da premaši istorijsku količinu od 226 hiljada tona koja je postignuta protekle godine, pokazuju procene i podaci "Žita Srbije" i Uprave carina, kaže za Tanjug Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.
Foto Tanjug
Od jula prošle, do marta ove godine, Srbija je izvezla 194 hiljade tona brašna, što je za 3.600 tona više na mesečnom nivou.

"U protekloj godini ostvaren je najveći izvoz brašna u ekonomskoj istoriji Srbije i za dvanaest meseci je iznosio 226.000 tona, a realno je očekivati da će izvoz brašna do kraja ove godine biti veći. Od prošlog juna do marta ove godine, izvoz je izvanredan i iznosi 194.000 tona, a ostalo je da se na ove brojke dodaju novi podaci koji će biti poznati za četiri meseca", ističe Gulan.

Podaci pokazuju da najviše brašna ide u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i na Kosovo, dok je na začelju liste Grčka u koju smo protekle godine izvezli 336 tona.

Iste analize kažu da će u ovoj godini izvoz pšenice takođe biti veći i iznosiće oko 800.000 tona.

"Očekuje se da izvoz pšenice bude nešto veći nego u istom periodu protekle godine kad je iznosio 789.328 tona. To znači da bi za prelazne zalihe ostalo oko 400.000 tona", objašnjava Gulan.

On dodaje da najviše izvozimo žito u Rumuniju u luku Konstancu, a odmah iza je Kosovo, dok je najmanje pšenice prošle godine išlo u Sloveniju, svega 10 tona.

Analitičari veruju da će se do kraja godine izvesti i količina od 593.000 tona pšenice koja se nalazi u prelaznim i robnim rezervama.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design