:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2015   14:58

0

123

Izvor Tanjuga u EU: Dijalog iznad očekivanja


“S obzirom na novi sastav delegacija, kao i na činjenicu da je ovo bilo svojevrsno 'vatreno krštenje' za (visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost) Federiku Mogerini, pretpostavljali smo da će ovaj susret biti pre svega upoznavanje, a da će se o konkretnim pitanjima razgovarati u narednoj rundi”, kaže za Tanjug funkcioner EU blisko upućen u proces dijaloga.

Dve delegacije, predvođene predsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem sa beogradske, i kosovskim premijerom Isom Mustafom sa prištinske strane, parafirale su nakon višesatnih razgovora u kabinetu Mogerini sporazum kojim je utvrđena struktura Osnovnog suda u Mitrovici.

Obe strane su nakon maratonske runde dijaloga izrazile zadovoljstvo zbog sporazuma, beogradska strana jer će njime biti omogućeno da kosovskim Srbima sude srpske sudije, a prištinska zbog integracije severa Kosova u tamnosnji pravosudni sistem.

Na smanjena očekivanja uticalo je i to sto su dve delegacije doputovale u Brisel sa vrlo različitim idejama o dnevnom redu ove runde, pa je tako Beograd želeo da se otvori pitanje Trepče i Zajednice srpskih opština, dok je Priština insistirala na raspuštanju civilne zaštite na severu i uklanjanju “Parka mira” u Mitrovici.

“Razgovaralo se o tim i mnogim temama, ali jedino je sporazum o pravosuđu bilo moguće finalizovati u ovoj rundi”, kaže Tanjugov izvor.

I Mogerini se, prema njegovoj oceni, veoma dobro snašla u ulozi koju je ranije pripadala Ketrin Ešton, iako je se u dijalog uključila iscrpljena od celodnevnog predsedavanja ministarskim savetom EU koji je održan istog dana.

“Bila je skoro sve vreme opustena, fleksibilna, a po potrebi i vrlo oštra, što je u visokoj diplomatiji katkad neophodno”, kaže Tanjugov sagovornik.

Ovo se uklapa u izjavu koju je nakon dijaloga dao Vučić, koji je rekao da kod Mogerini prepoznaje istu dobru volju i spremnost da se sasluša srpska strana koju je uočio kod Ešton.

“Nismo imali samo devetomesečni zastoj u tempu dijaloga, nego i u primeni Briselskog sporazuma, a to je ono na šta sada želimo da se usredsredimo”, kaže izvor Tanjuga.

Fokus na primenu je i jedan od razloga što nova runda dijaloga još nije zakazana, jer "nema smisla ulaziti u nove dogovore ako se stari ne sprovode”, kaže on.

Napredak u primeni briselskog sporazuma je upravo ono što Nemačka očekuje kako bi Srbija dobila zeleno svetlo za otvaranje prvih poglavlja u pregovaračkom procesu i za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Zato će nakon dugih razgovora u Briselu za evropski put Srbije, kao i Kosova, narednih nedelja i meseci biti od vitalnog značaja da dokažu da dobru volju iskazanu tokom dijaloga umeju da pretoče u poboljšanje situacije na terenu i lakši život naroda na Kosovu, kažu u EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva