:

:

TV Most

Foto: Gettyimages

clock

Septembar 21, 2018   07:50

0

168

Izveštaj SAD: Pohvale za Srbiju, teroristi sa Kosova


Od tog broja, poginulo je njih 74, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen u Vašingtonu. Prema podacima Stejt departmenta, na Kosovo se vratilo 133, dok je njih 196 ostalo u konfliktnim zonama.



U izveštaju se takođe ocenjuje da je Vlada Srbije preduzela korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, prenosi Glas Amerike. Navodi se da u Srbiji tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada i da je nivo aktivnosti u vezi s regrutacijom boraca za Islamsku državu bio nizak. Najveće pretnje od terorizma u Srbiji, prema podacima iz ovog izveštaja, ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko njene teritorije, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.



U izveštaju se navodi da je vlada u Beogradu preduzela korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, usvajanjem Nacionalne strategije za sprečavanje i odgovor na terorizam u periodu od 2017. do 2021. godine, ali i nastavljanjem saradnje s medjunarodnim partnerima, uz poseban fokus na sprovodjenje zakona i napore u oblasti sajber-bezbednosti.



Navodi se i da je, kao članica Globalne koalicije za poraz Islamske države, Srbija obećala donacije u medicinskoj opremi u maju, ali da su, kako piše, "neiskustvo u ulozi donatora i unutrašnje prepreke odložili isporuku te pomoći i po svemu sudeći će ograničiti dodatno finansijske i materijalne doprinose Koaliciji".



U izveštaju se napominje i da je Srbija nastavila da koristi obuku američke vlade u izgradnji svojih kapaciteta za borbu protiv terorizma. Kada je reč o pravosuđu, sprovođenju zakona i bezbednosti granica, u izveštaju se ističe da je neophodno da Srbija poboljša kapacitete za sprovođenje zakona, ali da je napredak zemlje u toj oblasti postojan.



Ističe se članstvo Srbije u organizacijama, čiji je cilj suprotstavljanje finansiranju terorizma i pranju novca, ali i strategija u borbi protiv nasilnog ekstremizma, u kojoj veliku ulogu ima nekoliko ministarstava, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, kulture i informisanja, obrazovanja, omladine i sporta.



Srbija je, takođe, uključena u ograničenu regionalnu i međunarodnu saradnju o antiterorističkim pitanjima, dodaje se u izveštaju, u kojem se ukazuje i na saradnju sa Interpolom i Evropolom, bilateralne programe saradnje u obezbedivanju granica s Bugarskom, Madjarskom i Rumunijom i slično granično partnerstvo sa BiH i Hrvatskom.



"Srpske agencije u ovoj oblasti rutinski sarađuju i sa Albanijom, Kosovom, Makedonijom i Crnom Gorom", zaključuje se u izveštaju o Srbiji.


Izvor: Tanjug,B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva