:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

190

Izraelski ministar: U narednom ratu nećemo poštedeti Liban


Obraćajući se skupu hrišćanskih novinara u Jerusalimu, Benet je rekao da će se Liban smatrati odgovornim za svaku akciju protiv Izraela od strane Hezbolaha, jer je dao legitimitet toj proiranskoj ekstremističkoj organizaciji.




"Ako Liban ima Hezbolah kao deo svoje vlade i on poseduje hiljade i hiljade raketa u svojim domovima, onda je Liban u igri, njegova infrastruktura, međunarodni aerodrom, vladine zgrade - sve je u igri. Jer ako vi ne želite da se to desi ne mora da se desi. Samo rapustite tu stvar koja se zove Hezbolah", rekao je Benet, preneli su izraelski mediji.


Ministar je podsetio da su tokom rata protiv Hezbolaha u leto 2006. godine SAD poslale poruku da se Izrael bori protiv te organizacije, ali da ne dira Liban, najavivši da se u slučaju još jednog rata Izrael neće pridržavati tog zahteva.



"Ono što ja tražim je da i razumete da je Hezbolah jednako Liban i nemojte tražiti od nas da radimo nemoguće, pincetom vadimo teroriste iz navodno divne zemlje koja voli mir", rekao je Benet, vođa desničarske partije Jevrejski dom (Bajt hajehudi), ključnog partnera u vladajućoj koaliciji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.



Iako se Izrael nada da će izbeći novi talas nasilja na svojoj severnoj granici "nije ludost misliti da ćemo možda imati treći libanski rat", rekao je Benet.



Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je takođe nedavno upozorio, mada manje otvoreno, da Liban neće biti pošteđen ako Hezbolah, koji se u građanskom ratu u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada, napadne Izrael.



Benet je govorio pred više od 100 novinara iz 35 zemalja koji su došli na prvi Hrišćanski medijski samit u Jerusalimu ove nedelje.



Organizator četvorodnevnog skupa je vladin biro za štampu.



Mnogi učesnici povezani su s proizraelskim evangelističkim pokretom.



Drugi libanski rat trajao je 34 dana i u njemu je poginulo oko 1.200 ljudi u Libanu, mahom civila, dok je na izraelskoj strani je ubijeno 165 ljudi, najviše vojnika.



U tom jednomesečnom ratu pričinjena je velika šteta infrastrukturi u Libanu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva