:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

172

Izraelska kompanija gradi vetropark u Kovačici

Vetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju uglen-dioksida u Srbiji za oko 247.000 tona i doprineti ambicioznom cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata u 2020. godini, navedeno je u saopštenju Erste banke koja učestvuje u finansiranju projekta.

Generalni direktor "Enlight Renewable Energies" Gilad Javec rekao je da će Vetropark u Kovačici obezbediti ekološku održivost proizvodnjom čiste električne energije bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije.

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke Srbija izjavio je da će Kovačica biti jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji i drugi vetropark koji ta banka finansira u zemlji. 

Snabdevanje električnom energijom u Srbiji uglavnom potiče iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit i Vlada je definisala jasne ciljeve u oblasti energetike sa namerom da izađe u susret sve većoj potražnji za električnom energijom na održiv, pouzdan i ekonomičan način, istaknuto je u saopštenju.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva